Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toominga-võrgendikoi kahjustab taas massiliselt (2006-06-17 06:01:52)

 

Alles eelmisel suvel olid toomingad hõbedastes rüüdes, s.t vallutatud võrgendikoi röövikute poolt. Nüüd on kahjurid siis taas platsis...  Kahjureid on suurte kolooniatena ning nende hävitamine kõrgetelt puudelt raske.

Mida peaks teadma võrgendikoi kohta?
Taimetoodangu Inspektsiooni 
taimekaitse osakonna peaspetsialist Olga Pähnapuu vastas järgmist.

 

„Võrgendikoi areng kestab läbi kahe aasta. Valmik on väikeste hõbevalgete mustatäpiliste  tiibadega liblikas. Tiibade siruulatus on kuni 2 cm.

 

Liblikas muneb juunis-juulis puu siledale koorele munakogumiku ja katab selle limakihiga, mis hangudes moodustab kaitsva kilbi. Munadest kooruvad samal aastal vastsed,  kuid need ei välju kilbi alt, vaid toituvad puukoorest ja jäävad vastsetena samasse kilbi alla talvituma. Järgmisel kevadel pärast pungade puhkemist väljuvad talvitunud röövikud kilbi alt ja ronivad võrse tippu noortele lehtedele, toitudes kolooniatena võrgendi all. Süües ja kasvades tõmbavad üha uusi lehti võrgendi alla, jättes järele vaid leherood. Taoliselt tekivad puudele suured võrgendipesad, kus küpsussööma lõpetanud vastsed nukkuvad ja lõpetavad oma arengutsükli hõbevalgete liblikatena.

 

Tõrjet tuleks teha esimeste võrgendipesade avastamisel, vältimaks kahjustaja edasist levikut. Väikeaednikel on lubatud selleks kasutada Decis 2,5 EC, Fastac, Kestac, taimekaitsekoolituse läbinud põllumajandustöötajatel ka lisaks eelloetletutele veel Danadim 40 EC ja Perfekthion 500 S“.

 

Kogemustega aednik ja harrastussordiaretaja Asta Kask Märjamaalt ütleb oma tähelepanekute põhjal järgmist:


”Olen jälginud toominga võrgendikoi tegutsemisi aastakümneid. Tavaliselt neljandal aastal tõuseb nende arvukus nii suureks, et röövikutele ei jätku toomingate lehti kuni nukkumiseni kasvuks. Seega surevad enne nälga, kui nukkuma jõuavad jääda. Seejärel tekib paljude aastate pikkune arvukuse langus, tänu millele saavad toomingad vabalt elada.
Õnneks ei hukku toomingad sel suvel, kui lehed ka täielikult ära süüakse. Suve lõpuks kasvavad uued lehed ja puud jäävad ellu. Kindlasti ei maksa puid maha saagida. Selline on juba nende elu.”

 

Loe lisaks võrgendikoi kohta:
www.eramets.ee/uudised/?n=591
Eesti Päevaleht 10.06.2006

 

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.