Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestimaa Talupidajate Keskliidu arvamus maarahva kongressi kohta (2010-03-06 00:09:12)


ETKL ei luba ühelgi erakonnal kasutada Eesti Maarahva Kongressi oma poliitilistel eesmärkidel.

ETKLi juhatus arutas reedel, 5. märtsil oma koosolekul Keskerakonna kavatsust kokku kutsuda maarahva kongress ning teeb seoses sellega järgmise avalduse.

Eestimaa Talupidajate Keskliit tervitab Keskerakonna soovi arutada maaelu ja põllumajandusega seotud küsimusi oma konverentsil Väike-Maarjas laupäeval, 6. märtsil. Loodetavasti aitavad Keskerakonna seisukohad kaasa Eesti üldiste positsioonide väljatöötamiseks EL ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tulevikku puudutavates küsimustes.

Käesolev ühine põllumajanduspoliitika on Euroopa Liidus välja töötatud enne Eesti ühinemist Euroopa Liiduga ning konkreetsed tingimused toetusmeetmete rakendamise suhtes on fikseeritud Eesti liitumislepingutes. Teatavaid muudatusi viidi sisse ÜPPsse nn tervisekontrolli raames läinud aastal.


Eesti võimalus kohalikku maaelu- ja põllumajanduspoliitikat kujundada on seisnenud põhiliselt Eesti oludele vastava maaelu arengukava (MAK) väljatöötamises ja rakendamises ning täiendavate rahvuslike lisamaksete maksmises otsetoetustele. Peab tunnustavalt märkima, et praegune MAK on oluliselt maaelu ja talusõbralikum kui oli aastatel 2004-2006.


Täiendavalt on MAKi raames välja töötatud ühistegevust toetavad meetmed. Tervisekontrolli raames loodud võimaluse artikkel 68 raames on alustatud kuni 100pealiste lüpsikarjade täiendavat toetamist.

Ka talupidajad lootsid rahvuslike lisamaksete maksmist maksimaalsel lubatud tasemel, kuid see ei teostunud riigieelarve kasinate võimaluste ja ühiskonna üldise valmisoleku puudumise tõttu teha seda majanduskriisi tingimustes. Jätkuvalt on küsimus üleval erimärgistatud diislikütuse aktsiisimaksu taseme osas.

Soovime Keskerakonna konverentsile edu, realistlikku olukorra hindamist ja sellele põhinevaid ettepanekuid maaelu ja põllumajanduse edasiarendamisel.

Vaatamate eelöeldule taunib Eestimaa Talupidajate Keskliit Keskerakonna ambitsiooni rakendada maarahva kongress oma erakonna poliitilise valimisvankri ette. Tuletame siinjuures meelde, et maarahva kongressi formaat töötati välja Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Põllumajandustootjate Keskliidu ja Eesti Omavalitsusliitude koostöös.


Kongress oli mittepoliitiline foorum, kus arutati maaelu ja põllumajanduse, aga ka ühistegevuse arendamise küsimusi. Ta moodustati pariteetsetel alustel maarahva esindajatest ning poliitilised erakonnad olid kutsutud konressile üksnes külalisteks. Keskerakonna maaelukonverents on võtnud kavva moodustada ja kinnitada maarahva kongressi korraldustoimkond.

Talupidajate Keskliit teatab avalikult, et ei pea 7. märtsil moodustatavat korraldustoimkonda legitiimseks ega delegeeri selle koosseisu oma esindajaid. Kongressi allutamine ühele poliitilisele jõule üksnes marginaliseerib ja kompromiteerib kongressi ideed ning loob vastasleere.

Eelnevaga pole me andnud mingeid hinnanguid selle kohta, kas maarahva kongressi kokkukutsumine on praegu asjakohane või mitte. Selle otstarbekuse üle arutleda ja otsuseid teha on õigus üksnes eelpoolnimetatud organisatsioonidel.

ETKL on seisukohal, et tulevase EL ÜPP kavandamisel ja Eesti seisukohtade kujundamisel läbirääkimisteks Brüsselis on vajalik jätkata maaelu ja põllumajanduslike tootjaorganisatsioonide rahulikku koostööd.

Arvo Veidenberg, Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse esimees, tel 5647 3123.

Allikas: Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) 05.03.2010 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.