Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaitsealade kohalik kogukond vajab avalikku arutelu (2010-02-27 00:38:17)


Kaitsealadel, kus on olulised sotsiaalsed huvid, ei piisa kaitsekorralduskavade koostamisel ainult huvigruppide esindajate kaasamisest, vaid enne kaitsekorralduskava kinnitamist tuleb korraldada ka avalikke arutelusid. Seda tõendas 25. veebruaril Kärdlas toimunud Hiiumaa laidude maastikukaitseala kaitsekorralduskava (2010-2019) ehk looduskaitseliste tegevuste plaani avalik arutelu.

25. veebruaril Kärdlas toimunud Hiiumaa laidude maastikukaitseala kaitsekorralduskava arutelul osales pea poolsada inimest. Arutelu oli aktiivne ja kaitsekorralduskava täiendamiseks tehti hulgaliselt ettepanekuid. Muu hulgas räägiti nii külastuskorralduse, kalanduse, jahinduse, niitude hoolduse kui ka ehitiste rajamisega seotud probleemidest. Kõik kõlanud ettepanekud said kirja ning Keskkonnaamet võtab need arvesse või põhjendab mittearvestamist kehtiva kaitsekorralduskava muutmisel.


„Kohalikke huvigruppe tuleb rohkem kaasata kohe kaitsekorralduskava koostamise alguses ja nende põhjendatud ettepanekutega otseselt kaitse-eesmärkidega seotud tegevuste osas arvestada, “ ütles Keskkonnaameti peadirektor Andres Onemar. „Selle eest peavad hoolitsema nii kaitsekorralduskava koostajad kui Keskkonnaameti piirkondlikud töötajad. Keskkonnaameti juhtkond arvestab seda uues peatselt valmivas kaitsekorralduskavade koostamise juhendis,” kinnitas Onemar.

Hiiumaa laidude maastikukaitseala kaitsekorralduskava valmis Keskkonnnameti tellimusel eelmise aasta lõpus ning kinnitati ameti peadirektori poolt käesoleva aasta alguses. Kuivõrd sel aastal on koostamisel uus kaitseala kaitse-eeskiri ja arutelul tuli ettepanekuid
nii eeskirja kui kaitsekorralduskava täiendamiseks, siis otsustas Keskkonnaamet kaitsekorralduskava veel sel aastal koos kaitse-eeskirjaga täiendada.

 

Kaitsekorralduskava kirjeldatab kaitstava ala loodusväärtusi, neid mõjutavaid tegureid ja kavandab väärtuste säilitamiseks ja taastamiseks vajalikud tegevused.


Hiiumaa laidude maastikukaitseala kaitsekorralduskava jätkab 2002. aastal koostatud kaitsekorralduskavaga seatud eesmärkide täitmist.

 

Kaitseala eesmärke ja nende saavutamiseks vajalikke tegevusi on lisatud ja täiendatud, lähtuvalt uutest teadmistest väärtuste kohta. Laidudel praegu püsielanikke pole, kuid eelkõige kunagiste saareelanike järeltulijad tegutsevad aktiivselt saarte maastike ning heaolu hoidmise nimel.

Hiiumaa laidude maastikukaitseala moodustati 1971. aastal ning ta hõlmab paarikümmend laidu Hiiumaa kagurannikul, neid ümbritsevat merd ning omapärast ja haruldast rannikukooslust - soolakut – Salinõmme külas. Laidude maastik on omanäoline ja mitmekesine, seal pesitseb hulgaliselt haruldasi linnuliike ja leidub palju kaitstavaid taimi, nt kodumaiseid orhideesid.

 

Hiiumaa laidude ümbruse madalas meres asuvad Eesti ja kogu Läänemere olulisemad viigerhülge lesilad.


Kaitsekorralduskavad on vajalikud kõikide looduskaitse alla olevate maade väärtuste kaitse korraldamiseks. Hetkel on kinnitatud kavad olemas kolmekümnel alal, ettevalmistatud kavasid on üle poolesaja. 2010. aastal valmistatakse Keskkonnaametis ette pea sadakond uut kava.

Lisainfo: Marju Erit, Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist, tel 472 4722; 5649 6373.


Lambad Hanikatsi laiul. Foto: Keskkonnaamet

Allikas:
Keskkonnaameti 26.02.2010 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.