Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tänased majandusraskused ei tohi tulevikus Euroopat nälga jätta (2010-02-23 10:18:14)


Euroopa Liidus (EL) tuleb hiljemalt uue finantsperioodi alguseks 2014. aastal ümber vaadata põllumajanduse turukorraldusmeetmed, et ühenduses säiliks piisav toidu tootmise võimekus ka pärast tänast rasket majandusolukorda.

Tänane turukorraldusmeetmete võrgustik koondab endas mitmeid abinõusid, kuid põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul ei täida need tegelikult oma eesmärki. „Turukorraldus peab olema turvavõrgustik, mis tagaks nii tarbijatele kui tootjatele stabiilse toiduga varustatuse ning stabiilsed hinnad,“ lausus Seeder.

Eesti põllumajandusministri sõnul peitub probleem asjaolus, et tänane raske majanduslik olukord ja madalad kokkuostuhinnad sunnivad paljusid põllumehi oma tegevust lõpetama. „Maailm liigub jätkuvalt suunas, kus nõudlus toidu järele kasvab märksa kiiremini kui selle pakkumine,“ rääkis Seeder. „Euroopa peab hoolitsema selle eest, et põllumehed suudaksid üle elada nii selle kui tuleviku majanduslangused ilma, et toidu tootmine väheneks ja kodanikel toitu nappima hakkaks.“

Eesti toetab senistest turukorraldusmeetmest eksporditoetuste ja tootmiskvootide järk-järgulist kaotamist. Kindlasti peaksid aga säilima nii sekkumiskokkuost kui ka eraladustamine. Need peavad rasketel aegadel põllumeestele leevendust pakkuma, kuid ei tohi parematel aegadel hakata hindu survestama.

Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrid arutasid turukorraldusmeetmete tulevikku oma eilsel kohtumisel Brüsselis. Teiste teemade seas oli arutlusel ka loomade heaolu tagamine.

Seeder kohtub täna Brüsselis ka Euroopa Parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komisjoni esimehe Paolo de Castroga, kellega arutatakse ELi ühise põllumajanduspoliitika tulevikku laiemalt. Seeder esitleb de Castrole muuhulgas ka Eesti seisukohti, milliseks peaks kujunema ELi toetuspoliitika ning nõuded põllumajandusele ja maaelule.

Lisainfo: Andres Oopkaup, põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler, tel 625 6105, e-post: andres.oopkaup@agri.ee; Hindrek Riikoja, avalike suhete osakond, tel 625 6255, 5303 0865; e-post hindrek.riikoja@agri.ee.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi  22.02.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.