Kolmapäeval, 15. juunil kell 10.00 algab Pärnus, hotellis Strand seminar "Mahepõllumajandus Eestis - milline võiks olla tulevik?".
Konverentsil on kavas käsitleda mahepõllumajanduse senist arengut Eestis, kuulata teiste riikide kogemusi ja arutleda tulevikuväljavaadete üle. Üritusega soovitakse kaasa aidata kohaliku ja mahetoidu töötlemise, turustamise ja tarbimise edenemisele Eestis.
Lektorid on Eestile lisaks ka Rootsist, Saksamaalt ja Inglismaalt.
Paljudes Euroopa riikides võidab ökoloogiline ehk mahetoit järjest suuremat populaarsust. Kohalikku mahetoitu hinnatakse eelkõige selle tervislikkuse ja keskkonnasäästlikkuse tõttu. Ka Eestis on mahepõllumajanduslik tootmine viimastel aastatel jõudsalt arenenud. Tänavu ulatub mahetootjate arv juba üle 1000 ja mahepõllumajanduslikult majandatavat maad on ligi 60 000 hektarit. Samas on mahetoidu töötlejaid ja turustajaid veel väga vähe.
Konverentsi korraldab Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus koostöös Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusega, toetavad EV Põllumajandusministeerium ja Euroopa Liit.
Konverentsi programm
10.00 Avasõnad 10.15 Ülevaade mahepõllumajandusest Euroopas ja Eestis 10.45 Mahepõllumajanduse lobby Euroopas. IFOAMi Euroopa Liidu grupi töö mahepõllumajanduse edendamisel (Marco Schlüter, IFOAMi EL töögrupi koordinaator Brüsselis) 11.15 Saksamaa kogemused mahepõllumajanduse edendamisel. Tootjaorganisatsioonide edasised ülesanded (Thomas Dosch, Bioland, Saksamaa) 12.00 Lõuna 13.00 Mahetoit koolides ja teistes ühiskondlikes toitlustusasutustes - kogemus Skånest, Rootsist (Gunilla Anderson, Mahetoidu turustamise keskus, Rootsi) 13.45 Talunike koostöö maheliha turustamisel - kogemus Dorsetist, Inglismaalt (Andy Hunt, Lääne-Dorseti mahetoit, Inglismaa) 14.30 Kohaliku ja mahetoidu töötlemise edendamine - kogemus Jämtlandist, Rootsist (Bodil Cornell, Väiketöötlemise keskus Eldrimner, Rootsi) 15.15 Kohvipaus 15.40 Eesti tarbija huvi mahetoidu vastu ja suhtumine GM toitu. 2001. ja 2005. aasta tarbijauuringute tulemused (Pille Liivaauk, Eesti Konjunktuuriinstituut) 16.00 Eesti kogemus mahetoidu turule toomisel: Mahetootjate ühistu (Jaan Nõmmik, TÜ Eesti Maheliha), mahetalunik Liisi Kutkina ja Juhan Särgava, turustaja (Peeter Jalakas, OÜ Ökosahver) Algatused Hiiumaal ja Saaremaal (Aivar Kallas, Interreg IIIC projekti Saaremaa koordinaator), toitlustaja (Ave Jääger, Georg Ots Spa) 17.10 Eesti Mahepõllumajanduse Arengukava (Margot Pomerants, Põllumajandusministeerium) 17.30 Arutelu 18.00 Lõpp
Lisateave: Margot Pomerants, mahepõllumajanduse büroo juhataja, tel 625 6215.
Allikas: Põllumajandusministeerium
Aiatark OÜ |