Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pool sajandit õpetajaametit Räpina Aianduskoolis! (2010-02-23 00:16:55)

 

15. veebruaril täitus Räpina Aianduskooli vanempedagoogil, botaanika, maastikuökoloogia, taimemorfoloogia, taimefüsioloogia, taimesüstemaatika ja taimekoosluste õpetajal Malle Terepson-Madissonil 50 aastat õpetajatööd…

 

Malle Terepson-Madisson asus õppima 1955. aastal Räpina Aiandustehnikumi, mille lõpetas 1959. aastal. 1965. aastal sai temast EPA lõpetades õpetatud agronoom, 1997. aastal omandas klassiõpetaja kutse Tallinna Pedagoogikaülikoolis.

 

Kauaaegne Räpina Aiandustehnikumi direktor Bernhard Kärbis tegi noorele neiule ahvatleva ettepaneku asuda tööle botaanika õpetajana ja alates 15. veebruarist 1960 on ta tänaseni selles ametis.  

 

Töötada pedagoogina 50 aastat ühes ja samas õppeasutuses - see väärib tunnustamist! Lisaks õpetajaametile on ta olnud kursusejuhataja paljudele õppuritele. Tema kõige esimese kursuse õpilaste hulgas oli hilisem kolleeg Jaan Kivistik: „ Olime üheealised. Minu pinginaaber oli klassijuhatajast mitu aastat vanem. Juba koolipäevil hindasin meie õpetaja süsteemset ja arutlevat lähenemist probleemidele. Kolleegina olen nautinud tema tunde ja esinemisi kui bioloogilisi ja pedagoogilisi meistritöid. Malle on ka ühiskondlikult aktiivne, osaledes nii kooli kui valla ettevõtmistes.”

Praegugi töötab Räpina Aianduskoolis 19 inimest, keda Malle on 50 aasta jooksul õpetanud. Ta on oma ala professionaal, oskab oma ainet arusaadavaks teha ja huvi äratada. Õpetaja headuse hindamiseks on palju kriteeriume: oma aine valdamine, loovus ja innovaatilisus, huvitav ja meeldiv isiksus, suurepärane suhtlemisoskus, enese kehtestamise võime – temal on need omadused ideaalilähedased. Oskab kuulata ja märgata. Tema sõnades on jõud, mis paneb kuulama ja endaga arvestama.

 

Ta omab erakordset huumorimeelt. Ka siis, kui midagi on viltu läinud või tervis pole kõige parem, oskab ta kõike naljaks pöörata. Meie kooli vilistlane Madis Jürgen kirjutab: „ See oli uskumatu, kuidas äsjavahetatud puusaliigesega eakam daam sääski ja palavust trotsides toimeka mesimummuna ühelt õienupult teisele lendles – alles tutvustas ta teisel pool kraavi ohtetut lustet, juba leidis ta siinpool kraavi mailase ja äiatari ja juba ta jooksis kassisaba järele. Ja siis ma mõtlesin, et mis saab veel toredam olla kui see, et inimesele meeldib tema töö!”

 

Malle seltsis luurele ei läheks, selleks on ta liialt arukas, teadmistehimuline ja püsimatu ja kraaviserval kasvavad taimed tõmbaksid tema tähelepanu kõrvale.

 

40 aastat on ta juhendanud koolis nais- ja segarahvatantsurühmi, kes võitsid korduvalt põllumajandustehnikumide vahelistel taidlusülevaatustel esimesi kohti. Samuti on tema tantsurühmad osalenud paljudel üld- ja koolinoorte laulu- ja tantsupidudel. Tantsupaarid on läbi aegade saanud hulgaliselt ka solistide esikohti.

 

Igal sügisel toimub aianduskoolis traditsiooniline sügisnäitus, mis on avatud kõikidele huvilistele nii Räpinast kui kaugemalt. Tema juhendamisel on koos keskkonnakaitse õpilastega koostatud seente, samblike, sammalde ja metsataimede väljapanekud.

 

Aastatel 1993-1999 juhtis ta põllumajandussuunaliste õppeasutuste vabariiklikku botaanika ja taimekasvatuse ainesektsiooni. Teda on autasustatud haridustöö eesrindlase rinnamärgiga, Räpina Aianduskooli hõbedase aumärgiga, tunnistatud 2004/2005. õ-a. vabariigi kutseõppeasutuste parimaks õpetajaks, saanud hulgaliselt au- ja tänukirju ministrite, maakonna- ja laulupeokomisjonide ning Räpina AK direktorite poolt. Alates Räpina Aianduskooli 40. juubelist kuni 85. aastapäevani on ta kuulunud juubeliürituste korralduskomisjonidesse.

 

Võtab aktiivselt osa aianduskooli vilistlaskogu tööst. Arvestades paljude vilistlaste soovi külastada armastatud õpetajate ja koolitöötajate kalmusid, koostas ta koostöös Räpina vallavalitsusega ja kunstnik Anne Arustega bülletääni „Räpina Aianduskooli endiste õpetajate ja töötajate matusepaigad Ristipalo kalmistul.”

 

Direktor Heino Luiga: „Vanempedagoogina töötav Malle Terepson-Madisson on alati valmis toetama ja õpetama nooremaid kolleege, olles ka praegu noortele õpetajatele mentoriks.”

 

Mälumänguga on ta tegelenud üle 45 aasta, osaledes maakonna, põllumajanduskoolide ja regioonidevahelistel mälumängudel, varasemal ajal ka Peipsi mängudel.

 

Lõpetaksin tema enda sõnadega: ”Olen õnnelik, et kogu mu teadlik elu on möödunud Räpina Aianduskooli seinte vahel koos tuhandete õpilastega! Olen viiendat põlve räpinlane. ”

 

Soovime kogu kollektiivi, tema endiste ja praeguste õpilaste nimel tugevat tervist ja jätkuvat koostööd õpetajana Räpina Aianduskoolis.

 

Virge Mastik, Räpina Aianduskool, veebruar 2010.

 

Pildid juubilarist:

 

Õppekäigul Elistveres. Malle Terepson-Madisson "hanerea" ees (foto: Õnne Rämmann)

Räpina AK segarahvatantsurühm 1980.a Intsikurmus. Malle Terepson-Madisson tagareas keskel (foto: erakogu)


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.