Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiandusteadus keskendub kodumaisele (2010-02-22 00:14:38)

 

Aianduse osakonna väikeses kollektiivis tehakse teadustööd puuviljanduses, köögiviljanduses, iluaianduses ja aiasaaduste säilitamises.

 

Noorima haru, säilitusteadusega (uurib elusate ehk värskete aiasaaduste säilitamist) on intensiivsemalt tegeletud 10 aastat.

 

Kuigi teadlase kvaliteeti hinnatakse rahvusvaheliste artiklite hulga järgi, peaks Eesti riigi palgal olev inimene eelkõige kaasa aitama oma valdkonna arengule kodumaal. Sestap sai ka põllumajandusministeeriumi rahastamisel käivitatud rakendusuuring «Eestimaise puu- ja köögivilja säilitamise võimalused kontrollitud ja modifitseeritud atmosfääri tingimustes», mille käigus uuritakse aedmaasika, aedvaarika, kultuurmustika, õuna, söögisibula, küüslaugu, porrulaugu ja maitserohelise säilitamist.

 

Muudetud gaasikeskkond on keskkonnasõbralik alternatiiv säilituskemikaalide kasutamisele ning seetõttu sobib ka mahetootjatele. Tehnoloogia seisneb hoiuruumi CO2 sisalduse suurendamises ning O2 sisalduse vähendamises, mille tagajärjel säilitatava kultuuri ainevahetus aeglustub ning pikeneb säilivusaeg ja pärsitakse aeroobsete patogeenide arengut.

 

Säilituskatsetes määrame pakenditest iga päev O2 ja CO2 kontsentratsiooni, vaatleme riknemist ning katse lõpus määrame toodete värvust, viljade tugevust, klorofülli sisaldust, mahla kuivaine, orgaaniliste hapete, askorbiinhappe ja antotsüaanide sisaldust ning antioksüdatiivset aktiivsust.

 

Maasikate ja vaarikate puhul oleme teostanud ka sensoorset analüüsi, et vältida maailma säilitusteaduses aastaid tehtud viga – aedviljade välise kvaliteedi parandamist sisemise arvelt. Meie eesmärk on saavutada kvaliteetselt säilinud viljad, mis oleksid maitsvad ja tervislikud.

 

Uuem suund säilitusteaduses on biolagunevate kilede kasutamine, millega tegeleb doktorant Kaja Mölder.

 

Mitmete aedviljade tervislikkus seisneb neis sisalduvates bioaktiivsetes ühendites, mis nii taimes kui ka inimeses neutraliseerivad vabu radikaale. Sageli ei ole üksikuid ühendeid määrates võimalik otsustada aedvilja tegeliku antioksüdatiivse aktiivsuse üle, sest mitmeid antioksüdante esineb väga väikestes kogustes. Antioksüdantide vahel võib taimes tekkida ka sünergistlik või antagonistlik efekt ning tegelik antioksüdatiivne aktiivsus võib seetõttu ületada üksikute antioksüdantide summa või olla sellest väiksem. Aedviljade antioksüdatiivse aktiivsuse temaatikaga tegeleb doktorant Tõnu Tõnutare.

 

Ulvi Moor, aianduse osakonna dotsent

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 18.02.2010.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.