Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas maakera targalt ära toita (2010-02-20 01:08:21)

 

Taimekasvatuse vastutusvaldkond on võtmetähtsusega taimede kasvu, produktiivsuse ja stressitundlikkuse mõistmisel globaalselt muutuvates oludes.

 

Maaülikoolis tegeldakse taimekasvatusalase teadusliku uurimistööga, kõrgtasemel spetsialistide ettevalmistamise ning praktiliste suuniste väljatöötamisega põllumajandus- ja keskkonnasektori jaoks. Olulisemad praegused taimekasvatuse suunad on teravilja-, õlikultuuride- ja kartulikasvatus ning rohumaaviljelus.

 

Taimekasvatuse ja rohumaaviljeluse osakond moodustati 2006. a. Noor liitosakond on jõudnud oma arengus sinna, kus tasapisi hakkavad väljapoole paistma ühistegevuse esimesed viljad. Pidades silmas arenguid põllumajanduses ja teaduses laiemalt, toimuvad uuringud, mis hõlmavad tervisliku saagi saamist kuni mullaviljakuse säilimiseni maaharimisel.

 

Prognoositakse, et globaalne nõudlus toidu järele kasvab 50% võrra aastaks 2030 ja kahekordistub aastaks 2050. Maailma rahvastik peaks prognooside kohaselt suurenema 6 miljardilt 9 miljardile aastaks 2050.

 

Oluline roll on siin põllumajandusel, kust tuleb valdav aines meie toidulauale. Muutuvates globaalsetes tingimustes on siiski olulisim, et suudaksime oma riiki varustada toiduga, säilitada tootmisel meid ümbritsevat keskkonda ja teha seda kõike teaduspõhiselt ning targalt.

 

Iga päev tarbime valdavalt põllumajandustoodangut, mille eeldame olevat tervisliku, kõrge energeetilise väärtusega ja maitsva.

 

Praegu töötab osakond süvendatult taimekasvatuse ja rohumaaviljeluse suunal. Taimekasvatuse suuna tegemised on pikaajalised, mis algavad juba Raadi katsemajandist.

 

Olulisemad märksõnad on mahetootmine, toidu-, bioenergeetilised ja õlikultuurid. Tegeletakse haljasväetiskultuuride mõju uuringutega mullaviljakusele erinevate kasvatustehnoloogiate juures, uuritakse mulla tihenemist ning täiustatakse veebipõhist taimekaitse mudelit.

 

Ka on pikad traditsioonid rohumaaviljeluse alal. Olulisemad põhiküsimused on alternatiivsed kasutusvõimalused ning väetusained, toiteainete ringed ja seemnesegud rohumaadel.

 

Veel tegeletakse energiakasutuse uuringutega põllumajandusettevõtetes koostöös Soome ja EMÜ üksustega.

 

Merrit Noormets,

EMÜ taimekasvatuse ja rohumaaviljeluse osakonna juhataja

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 18.02.2010.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.