Taigen:
5 dl käesooja piima,
50 gr pärmi,
1 muna,
13 dl kõrgekvaliteedilist nisujahu,
175 gr võid,
2 dl suhkrut,
1 tl soola
Vahukoorekate:
2 pakki vahukoort,
2 spl suhkrut,
1 tl vanilliinsuhkrut
- Võta kauss, vala sellesse umbes 1 dl käesooja piima (30-37 C). Murenda pärm sooja piima sisse ja hõõru see sooja piimaga vedelaks. Seejärel lisa ka ülejäänud soe piim.
- Lisa toasoe muna, suhkur, sool, pool jahukogusest. Jahu lisa läbi sõela. Sega.
- Jäta järelejäänud jahukogusest umbes 1 dl kuklite vormimise ajaks lauale puistamiseks. Ülejäänud jahukogus sega taigna hulka. Lõpuks sõtku taigna hulka soe ja pehme või. Sega, kuni taigen lööb kausi ja käte küljest lahti.
- Raputa taignale peale jahu, aseta kausile rätik, pane taignakauss rätikuga sooja kohta või üheks tunniks kuni 50 C-ni soojendatud ahju kerkima.
- Saputa lauale pisut jahu ja kalla sellele kerkinud taigen. Sõtku läbi, veereta rull, lõika paraja suurusega jupid, vormi neist väikesed kuklid. (Arvesta, et kuklid kasvavad mõõtudelt kahekordseks).
- Pane küpsetusplaadile paber, sellele valmisvormitud kuklid umbes 15 minutiks kerkima, kata need rätikuga.
- Seejärel määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga.
- Küpseta 220 C juures umbes 10 minutit.
- Lase kuklitel jahtuda, lõika pealt väike mütsike ära, aseta selle alla vanillsuhkru ja suhkruga kõvaks vahuks vahustatud vahukoorekuhil, aseta peale enne äralõigatud mütsike.
Kes soovib, võib vahukoore alla peita teelusikatäie hapukat moosi.
Retsepti järgi küpsetanud Aiatark OÜ. |