Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaks Eesti projekti valiti parimate LIFE Nature projektide hulka (2010-02-11 15:56:51)


Euroopa Komisjon valis 2009. aastal lõppenud 23 parima LIFE Nature projekti hulka projektid “Harivesiliku kaitse korraldamine Läänemere-äärsetes riikides” ning "Must-toonekure ja konnakotkaste kaitse korraldamine Eestis".

Harivesiliku kaitse projekti eesmärk oli parandada ohustatud liigi harivesiliku ja ka teise haruldase kahepaikse liigi, mudakonna elupaikade tingimusi.

 

Projektijuhi Voldemar Rannapi sõnul tehti projekti käigus korda need väikeveekogud, mis olid sobilikud just eelpoolnimetatud liikidele.


Projekti käigus taastati 240 Kagu-Eesti väikeveekogu, luues harivesilikule ja mudakonnale soodsad olud elujõuliste populatsioonidena säilimiseks. Lisaks said projektist peale kahe sihtliigi kasu ka teised kahepaiksed. Projekt, mida kureeris Keskkonnaministeerium, vältas neli ja pool aastat ning kaasas lisaks Eestile ka Soome ja Taani. Lisaks ministeeriumile osalesid Eesti poolt projektis ka Keskkonnaamet ja Haanja ning Rõuge vald. Vt. ka www.envir.ee/harivesilik.

Must-toonekure ja konnakotkaste kaitse projekti eesmärk oli tagada ohustatud must-toonekure, väike-konnakotka ja suur-konnakotka liikide püsimajäämine Eestis. Projekti pilootalaks oli Soomaa rahvuspark, mille luhad olid kunagi sobivaks toitumiskohaks konnakotkastele.

 

Luhtade taastamist juhtinud Keskkonnaameti maahoolduse spetsialisti Gunnar Seina sõnul taastati 5-aastase projekti käigus Natura 2000 võrgustiku aladel ligi 3000 hektarit jõeluhtasid ning eelpoolnimetatud sihtliikide püsielupaigad moodustati enam kui 6000 hektaril. Must-toonekure pesapaikade ümber osteti ligi 80 hektarit vana metsa, et parandada pesitsemise kaitset.


Projektist sai osa ka avalikkus - enam kui 8,3 miljonit korda vaadati üle maakera online- ülekandeid must-toonekure või kotkaste pesadelt Eestis. Projekti viis läbi Eesti Ornitoloogiaühing, partneriteks olid Keskkonnamet ja Keskkonnaministeerium, Kotkaklubi ja Erametsaliit. Vt ka www.kotkas.ee/Eaglelife_m.htm.

Euroopa Komisjoni poolt 23 väljavalitud projektist valitakse omakorda viis parimatest parimat projekti ("Best of the Best"), mis kuulutatakse välja mais Brüsselis toimuval LIFE Nature and Biodiversity konverentsil.

LIFE Nature parimaid projekte valitakse teistkordselt ja projektide tunnustamise peakriteeriumina arvestatakse otsest kasu keskkonnale.

LIFE+ programm on keskkonnaprojektide kaasrahastamise programm, mille taotlusvoorud toimuvad kord aastas. 2010 aasta taotlusvoor avaneb 5. mail 2010 ning taotlused tuleb Keskkonnaministeeriumile esitada 1. septembriks 2010.


Mais toimub ka programmi infopäev, mille kohta avaldatakse täpsem informatsioon Keskkonnaministeeriumi koduleheküljel www.envir.ee.

Lisainfo: Voldemar Rannap, harivesiliku kaitse projekti juht, tel 5341 1962, voldemar.rannap@envir.ee; Urmas Sellis, must-toonekure ja konnakotkaste kaitse projekti juht, tel 503 4799, urmas.sellis@kotkas.ee; Gunnar Sein, Keskkonnaameti maahoolduse spetsialist, tel 5331 0358, gunnar.sein@keskkonnaamet.ee.

Allikas: Keskkonnaameti 11.02.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.