Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ka talvel saab metsast ravimtaimi (2010-02-11 00:58:09)

 

Päike käib iga päevaga ikka kõrgemalt ja valget aega on juba palju pikemalt. Nüüd on aega ka metsa jalutama minna ja lisaks on sealt üht-teist kasulikku kaasagi võtta.


Tore on korjata endale ise mõned ravimtaimed lihtsalt joomiseks ja tervise turgutamiseks.

 

Pohlalehed on sel aastal küll lume all, kuid kui külmakraade liiga palju pole, võib neid ka lume alt korjata. Kuivavad toatemperatuuril, ainult ei talu suuri temperatuuri kõikumisi. Kui on väga külm ilm ja tuppa toote, lähevad mustaks.

 

Pohlalehtedest saab abi põieprobleemide korral, ka reuma ja diabeedi puhul võib neid kasutada. Keeta 30 min, jätta seima veel pliidiservale. Õige pohlalehe tee on tumepunaka värvusega. Teele võib lisada ka suhkrut või mett. Minu lapsepõlves sai seda juua päris tihti - lihtsalt teena. Päris hea maitsega. Praegu igapäevaselt pohlalehti juua ei soovitata, aga põie ja neeruprobleemide korral kindlasti.

 

Lepakäbisid saab korjata detsembrist märtsini. Ja see talv on idealne, sest pole vihma, mis lepakäbidelt toimeained ära peseb. Nimelt aitab lepakäbi väga hästi kõhulahtisuse korral. 5-10 min pärast tee joomist on kõht korras. Sobib ka sooltepõletike ja toidumürgituse korral.

 

Kallata üle keeva veega ja lasta seista 10-15 min. Juua 1-2 tassi. Lepakäbid kuivavad ära toatemperatuuril ja säilivad 2 aastat.

 

Ei sobi rinnaga toitvale emmele, sest võib rinnapiima ära võtta. Vanasti selleks lepakäbi kasutatigi.

 

Loodusest võib võtta ka tammeoksa, selle ära koorida, koor tükeldada, kuivatada ja kotti või purki. Tammekoore keedus (keeta u 10-30 min) aitab ka kõhulahtisuse korral, koos saialille ja kibuvitsamarjadega väga hästi ka kurgu-, hamba- ja igemepõletiku vastu. Võib lisada ka salveid ja naistepuna.

 

Välispidiselt nahaprobleemide, põletike, higistavate jalgade korral jalavannidena.

 

Sookailu võrseid võib ka korjata, kui neid lume alt välja paistab. Kuivavad samuti toas ilusasti ära.

 

Tee aitab köha korral, aga ainult lonksu kaupa võtta ja mitte pikka aega.


Sookailust tehtud salv searasvaga aitab köha, nohu, hemaroidide, psoriaasi korral. Panna kihiti ploomirasvaga ja hoida ahjus või veevannil u 90-95 °C juures 4-8 tundi, kaane all. Kurnata ja purki.

 

Ilusat jalutuskäiku ja kaunist talve!

 

Karepa ravimtaimeaia perenaine Katrin

 

NB! Karepa ravimtaimeaia mahetooteid saab osta Rakvere Põhjakeskusest ja samas saab nõu taimede ning loodusravi kohta.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.