Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Meteoroloogid peavad Tõraveres juubelikonverentsi (2010-01-29 17:23:18)


Esmaspäeval, 1. veebruaril algusega kell 11 toimub Tõraveres juubelikonverents, millega tähistatakse 145 aasta möödumist Tartu Ülikooli Meteoroloogia Observatooriumi avamisest, 60 aastat EMHI Tartu-Tõravere ilmajaama rajamisest ning 11 aastat selle arvamisest päikesekiirguse uurimise ülemaailmsesse baasjaamade võrku.

Tartu observatooriumi ehk rahvasuus tuntud Tõravere observatooriumi naabriks on Tartu-Tõravere ilmajaam. Viimast võib omakorda pidada Tartu Ülikooli Meteoroloogia Observatooriumi otseseks järglaseks. Rahvapäraselt Metobsiks kutsutud vaatlusjaam alustas korralikke ilmamõõtmisi juba 1865. aasta detsembris.

Pärast sõda muudeti see asutus geofüüsika observatooriumiks, sellest sai aga 1950. aasta 1. jaanuaril Tartu linna piiril avatud spetsiaalne aktinomeetriajaam, mis pühendus just päikesekiirguse mõõtmistele.

Edasi rändas jaam 1965. aastal koos astronoomidega ilmaolude mõttes “parematele jahimaadele”, Tõravere küla põldudele.

“Töötajate arv ei ole 60 aastaga palju muutunud, küll aga on tohutult muutunud mõõtetehnika,“ ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi arendusosakonna peaspetsialist Ain Kallis. “Praegu on Tartu-Tõravere ilmajaam muutunud üheks rahvusvaheliseks kiirgusmõõtmiste keskuseks.“Nimelt kuulub jaam aastast 1999 päikesekiirguse uurimise ülemaailmsesse baasjaamade võrku.

Sellised baasjaamad moodustavad kiirguskeskuste eliidi, kokku on neid maailmas 40. Võrgu ülesanneteks on siduda maapealseid mõõtmisi satelliitidelt tehtavatega, täiustada mõõtetehnikat ning uurida maakera kiirguskliimat. Just see viimane eesmärk on erilise tähtsuse omandanud üleilmsete kliimamuutuste hindamisel. Nii on Tõraveres saadud andmed kasutust leidnud ka ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste ekspertkogu (IPCC) viimases aruandes.

Lisainfo: Ain Kallis, EMHI arendusosakonna peaspetsialist, 511 8679; Brita Merisalu, Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, 626 2908, 527 6851; brita.merisalu@envir.ee.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 29.01.2010.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.