Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EPMÜs olid koos kiirekasvuliste puude uurijad (2005-06-03 18:53:03)

 

Vahendame ajalehest Maaülikool EPMÜ teadusprorektori Andres Koppeli kirjutise kiirekasvuliste puude kohta.

 

Maikuu lõpus väisasid Põllumajandusülikooli (EPMÜd) rahvusvahelise papliuuringute komisjoni (IPC) eksperdid Soomest, Rootsist, Suurbritanniast, Iirimaalt, Hollandist ja USAst. 28. ja 29. mail andsid külalistele siinsest kiirekasvuliste puuliikide uurimisest ülevaate EPMÜ ja Tartu Ülikooli teadlased. IPC moodustati ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) juurde 1947. aastal, nüüdseks on komisjonis esindatud 25 riiki. Lisaks paplitele on viimastel aastakümnetel kasvanud huvi ka pajude vastu. Pajudest, paplitest ja haabadest saab palju taastuvenergia tootmiseks kasutatavat puitu; haavast ja paplist valmistatakse kõrgekvaliteedilist tselluloosi.

Kiirekasvuliste puude istandikke kasutatakse ka reoveepuhastitena. Varem said eestlased selliseid puhasteid näha vaid välismaal, nüüd on Eesti teadlastel võimalik oma kogemusi ka teistele jagada. Kaks aastat tagasi rajati Euroopa Liidu toel esimesed kolm puhastit, kus reovees sisalduvaid taimede toitaineid kasutatakse kasvu kiirendamiseks. Suurima puhasti juures Kambjas kasvab pajuistandik ligi viieteistkümnel hektaril.

 

Paplieksperdid tutvusid ka kümneaastase pajukloonide võrdluskatsega Nõos ja külastasid hübriidhaava istandikku rajatud katseala Nõgiarus. Hübriidhaaba kasvatatakse Eestis juba 700 hektaril. EPMÜ teadlased jälgivad selle meie jaoks uue kultuuri edenemist ja püüavad praktikutele nende puude kasvatuse kohta soovitusi anda.

Allikas: 02.06.2005 ajaleht Maaülikool

 

Aiatark OÜ

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.