Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Suri tunnustatud mullateadlane Loit Reintam (2010-01-18 22:36:41)

 

17. jaanuaril suri 81. eluaastal mullateadlane ja ökoloog, bioloogiadoktor, akadeemik, professor Loit Reintam. 

  Pärast agronoomidiplomi omandamist EPAs 1954. a kaitses ta 1960. a kandidaadikraadi ja doktoritöö valmis 1974. a. Kolm aastat hiljem omistati talle professorikutse. 1990. aastal valiti Loit Reintam Eesti Teaduste Akadeemia liikmeks mullateaduse alal.

 

L. Reintam oli karismaatiline isiksus ja tulemuslik nii teaduses, ühiskondlikes ettevõtmistes kui ka töös õppejõuna. Loit Reintami loenguid erinevatest mullateaduse harudest, ökoloogiast ja keskkonnakaitsest, kokku 100 semestri jagu, on kuulanud tuhanded tudengid nii Eesti Maaülikoolis kui ka Tartu Ülikoolis ja Juhtimise Kõrgemas Koolis. Loit Reintami käe all on kirjutatud diplomitöid, ta on olnud kandidaadi- ja doktoritööde juhendaja.

 

Tema sulest on ilmunud üle 500 publikatsiooni, sealhulgas arvukad populaarteaduslikud ja publitsistlikud artiklid, mis on avardanud lugejate silmaringi loodusväärtuste hindamisel.

 

Alates 1997. a oli ta Eesti Maaülikooli emeriitprofessor.

 

L. Reintami teadustöö oli väga mitmekesine – alustades muldade kaardistamisest, klassifikatsioonist, geneesist, mullarežiimidest, ainete migratsioonist, orgaanilise aine eripäradest, kaevandusalade rekultiveerimisest kuni mullatekke seosteni inimühiskonna arengu ja kultuuriga. Ta esindas biopedoloogilist koolkonda, kus peamiseks uurimissuunaks on taim-muld süsteemide genees ja ökoloogia.

 

Olles ligi kolm aastakümmet mullateaduse ja agrokeemia kateedri juhataja, rajas L. Reintam koos kolleegidega unikaalse seirealade võrgustiku Eesti muldade talitluste uurimiseks, mille andmestik ja tulemused on aegumatu väärtusega.

 

Loit Reintam oli Rahvusvahelise Mullateadlaste Liidu (IUSS), Euroopa Mullakaitse Seltsi (ESSC), Euroopa Mullabüroo Võrgustiku (ESBN) ja Eesti TA Looduskaitse Komisjoni ning paljude teiste erialaliitude ja seltside liige.

 

Pikaajalise ja tulemusliku tegevuse eest pälvis L. Reintam mitmeid tunnustusi – V. Dokutšajevi mälestusmedal, Eesti teeneline teadlane, Eesti Vabariigi III klassi Valgetähe teenetemärk, Eesti Teaduste Akadeemia medal, K. E. von Baeri medal, E. Kumari nim. loodushoiu preemia.

 

Ta oli Vene Teaduste Akadeemia Mullaseltsi auliige ja Gruusia Põllumajandusülikooli audoktor.

 

Oma tegevuse ja õpetusega pani L. Reintam aluse omanäolisele koolkonnale ning andis vääramatu panuse Eesti mullateaduse, põllumajandus- ja loodusteaduste arengusse.

 

Allikas: Eesti Teaduste Akadeemia 18.01.2010.

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.