Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumehed said üle miljardi krooni pindalapõhiseid otsetoetusi (2010-01-18 13:15:04)


Eelmisel nädalal maksis PRIA põllumeestele välja viimase osa mullu taotletud pindalapõhiseid otsetoetusi. Nelja liiki toetuste väljamakstav summa on kokku üle 1,14 miljardi krooni, mis on paarikümne miljoni krooni võrra rohkem kui aasta varem.

Kõige arvukamalt on ühtse pindalatoetuse saajaid - 15 758. Ehkki võrreldes 2008. aastaga vähenes nende arv peaaegu poolteise tuhande võrra, on toetuse abil korras hoitud põllumajandusmaad ligi 8000 hektari võrra rohkem. Ühtne pindalatoetus moodustabki otsetoetustest valdava osa, 947,9 mln krooni. Raha pärineb Euroopa Liidu eelarvest.

Ülejäänud kolme lisamakset rahastab Eesti riik. Heinaseemne kasvatamise täiendava otsetoetuse (0,8 mln krooni) said põllumehed kätte juba oktoobris. Põllukultuuri kasvatamise täiendava otsetoetuse summaks kujunes 122,6 mln krooni. Jaanuaris maksime uue eelarve-aasta alates välja ka 73,05 mln krooni põllumajanduskultuuri täiendavat otsetoetust.

Kaht viimatinimetatut eristab see, et põllukultuuri kasvatamise toetust saab taotleda taotlemise aastal põllukultuuride all olevate põldude kohta. Põllumajanduskultuuri toetust saab aga nende hektarite kohta, kus 2006.a olid taotluste menetlemisel kindlakstehtud põllukultuurid ning millele jooksval aastal taotletakse ühtset pindalatoetust.
Selliseid nn tootmisest lahtiseotud toetusi makstakse põllumajandusettevõtjatele selleks, et nende majandustegevus oleks jätkusuutlik ja põllul kasvatataks eelkõige seda, mida on kasulik turustada, mitte seda, mille kohta makstav toetus tundub kõige "kasulikum".

Otsetoetuste väljamaksmise tähtaeg on 30.juuni, tegelik väljamaksmine on tavaliselt alanud seitse kuud varem. "PRIA saab aru, et põllumeestel on vaja hüvitised maaharimise toetuseks kiiresti kätte saada ja oleme pingutanud, et taotluste menetlemine ja toetuste arvestamine teha nii kiiresti kui võimalik," tõdes otsetoetuste menetlusbüroo juhataja Tanel Trell. "Põllumeestel oli raske aasta ning meie vahendatud toetused jõudsid seekord kätte paar nädalat varem kui aasta tagasi, mil maksime viimased summad välja jaanuari lõpupäevil."

Pindalapõhiste otsetoetuste saajate nimekirjad koos määratud summadega on kirjas meie kodulehel www.pria.ee rubriigis Taimekasvatus vastavate toetuste nimetuste juures.

Praegu valmistub PRIA maaelu arengukava kahe programmperioodi keskkonnatoetuste määramiseks ja maksmiseks. Juba detsembris maksime välja keskkonnasõbraliku tootmise toetuse, sel nädalal alustame ebasoodsamate piirkondade toetuse maksmist vana programmperioodi tingimustel taotlenutele. Keskkonnatoetuste määramise tähtaeg on enamikul meetmetel 25.jaanuar, uue perioodi mahetoetusel ja keskkonnasõbraliku majandamise toetusel 1. veebruar ning Sangaste rukki kasvatamise toetusel 25. veebruar. Nendeks toetusteks on raha kokku üle poole miljardi krooni.

 

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 18.01.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.