Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
10 sammu tervislikeks pühadeks (2009-12-24 01:18:06)

 

Enne lähenevaid pühi tuletab Sotsiaalministeerium meelde, et terviseohutuse tagamiseks peaks silmas pidama lihtsaid hügieenireegleid. Ka võiks söömise ja joomisega piiri pidada, et vältida seedehäireid ja alkoholi liigtarbimisega kaasnevaid terviserikkeid.

 

Tervisekaitseinspektsioon tuletab meelde, et seoses lähenevate jõulu- ja aastalõpupidustustega tuleks vältida liigsöömist ning rohkem tähelepanu pöörata toitude ohutusele.

 

Tervishoiuamet annab teada, et pühade ajal kutsutakse vajadusel tööle kaheksa lisa kiirabibrigaadi. Haiglad ja kiirabi on varustatud täiendava koguse viirusevastaste ravimitega, et keegi ei jääks pühade ajal haigestudes ilma vajaliku ravimita.
 
Pühade ajal on kindlasti lahti valveapteegid ning ka kaubanduskeskustes asuvad apteegid on lahtiolekuajad ühtlustanud kaubanduskeskuste endi lahtiolekuaegadega.
 
Pea meeles!

 

* Pese tihti käsi! Eriti tasub seda meeles pidada toitu valmistades.

 

* Toitu varudes jälgi pakendil kirjas olevat minimaalset säilimisaega ("Parim enne…") või realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäeva ("Kõlblik kuni…"). "Parim enne…" märgitakse sellistele pikema säilivusajaga toidukaupadele, mis näidatud tähtaja ületamisel ei ole muutunud tervisele ohtlikuks, kuid toidukaupa, millel “Parim enne…” aeg on möödas, võib müüa ka pärast pakendil näidatud aega ainult juhul, kui kaup on kvaliteetne. "Parim enne…" lõppemist tootja enam toodangu kvaliteedi eest ei vastuta.

 

* Jälgi, et sügavkülmutatud tooted oleksid poes sügavkülmikus ning neid pole lastud üles sulada.

 

* Ära osta toiduaineid kohast, mis ise või mille ümbrus on räpane; kus kaupa ei säilitata õigesti, näiteks külmutatud liha on üles sulanud või pakend katkine; kus müüja on kasimatu väljanägemisega; kus toidupakendile märgitud "kõlblik kuni" kuupäev on aegunud.

 

* Toiduainete töötlemisel ja säilitamisel väldi ristsaastumist – hoia toored toiduained eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust ja ära määrdunud kätega (nt olles eelnevalt tükeldanud toorest liha) puutu valmistoitu!

 

* Kuumuta toitu põhjalikult, nii et kõik toidu osad kuumeneksid 70 °C-ni (ka nt liha sisemuses). Paljud toored toiduained (eriti linnuliha ja toorpiim) võivad olla haigustekitajatega saastatud, seetõttu tuleb need korralikult läbi kuumutada.

 

* Kaitse toitu putukate, näriliste ja muude loomade eest!

 

* Ära söö veterinaarteenistuse poolt kontrollimata ulukiliha, sest see võib sisaldada parasiite, mis kodusel töötlemisel ei hävine.

 

* Õunad, apelsinid, mandariinid jms võivad olla säilitusainetega pritsitud, pese ka need voolava vee all puhtaks. Ka võivad tsitruselised tekitada allergiat, seda eriti lastel ja seepärast pea nende söömisel piiri.

 

Vaata üle koduapteek ja varu vajadusel ravimeid.

 

Lisainfo: Eli Lilles, Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja, 626 9321; 5698 8110; eli.lilles@sm.ee; www.sm.ee; Iiris Saluri, Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht,  694 3546; 527 4539; iiris.saluri@tervisekaitse.ee; www.tervisekaitse.ee.


Allikas: Sotsiaalministeeriumi 23.12.2009 teade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.