Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus looduskaitseala Jõgevamaal sai valitsuse heakskiidu (2005-05-26 14:54:18)

 

Vabariigi Valitsus kiitis 26. mail heaks määruse, millega võetakse kaitse alla Tellise looduskaitseala. Uuendati Äntu ja Selja jõe maastikukaitsealade ning Toolse looduskaitseala kaitse-eeskirju.

Tellise looduskaitseala pindalaga 236,9 ha asub Jõgevamaal Torma vallas Võtikvere külas. Seal kaitstakse rohunditerikkaid kuusikuid, lamminiite, laialehelisi salumetsi ja soostuvaid ning soo-lehtmetsi. Kaitseala asub riigimaal ja on inimtegevusest vähe mõjutatud. Kaitse-eeskirja väljatöötamisel on arvestatud seal esinevate loodusväärtuste, kaitseala tsoneeringu ning eksperdi arvamusega.

Äntu maastikukaitseala asub Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas. Ala peamine eesmärk on Äntu allikajärvede ja Nõmme-Ebavere servamoodustise ning nendega piirnevate koosluste - siirde- ja õõtsiksoode, allikate ja allikasoode, nõrglubja-allikate, vanade loodusmetsade ja rohunditerikaste kuusikute kaitse. Kaitstakse II ja III kategooria kaitsealuseid liike. Äntu maastikukaitseala pindala on umbes 391 hektarit.

635-hektariline Selja jõe maastikukaitseala asub Lääne-Viru maakonnas Vihula vallas Karepa, Rutja, Kiva ja Tidriku külas ning Haljala vallas Pehka ja Varangu külas. Kaitseala eesmärk on Selja jõe oru ja seal esinevate elupaikade, nagu lamminiitude, vanade loodusmetsade, soostuvate ja soo-lehtmetsade ja vanade laialehiste metsade ning kaitstavate liikide kaitse.

Toolse looduskaitseala asub Lääne-Viru maakonnas Vihula ja Viru-Nigula valdades ning osaliselt Kunda linna territooriumil. Selle pindala on 512 hektarit, millest maismaa koos roostikuga moodustab umbes 257 ha ja mereala koos laidude ja väikesaartega ligi 255 ha. Alal kaitstakse Kirde-Eestis ainulaadseid soovikutammikuid ja teiste kõrge väärtusega metsakooslusi ning Euroopa Linnudirektiiviga kaitstud lindude - soopardi, rääkspardi, suur-laukhane, hallhane, rabahane ja kühmnokk-luige olulise puhke- ning toitumisalasid.

Kaitsealade pindaladest kuulub suurem osa oma loodusväärtuste tõttu Natura 2000 võrgustikku. Alad jagunevad sihtkaitse*- ja piiranguvöönditeks**.

*Sihtkaitsevöönd on kaitseala maa- või veeala seal väljakujunenud või kujundatavate looduslike ja poollooduslike koosluste säilitamiseks.
**Piiranguvöönd on kaitseala maa- või veeala, kus majandustegevus on lubatud, arvestades Looduskaitseseadusega sätestatud kitsendusi.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 26.05.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.