Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Muutub looduskaitseobjektile tekitatud kahju hüvitamise kord ja määrad (2009-12-10 15:56:50)


Täna, 10. detsembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks määruse muudatused, mille eesmärk on korrigeerida kaitstava loodusobjekti või muu linnu- ja imetajaliigi isendi hävitamise või kahjustamisega keskkonnale tekitatud kahju hüvitamise korda ja määrasid.

Eelnõuga kehtestatakse hüvitise määrad võõrliikide loodusesse laskmise eest.

Suurim muudatus käsitleb ohustatud liikidega rahvusvahelist kaubandust reguleeriva konventsiooni ehk CITES-i isenditega tehtavate tehingute reeglite rikkumise eest määratavaid hüvitisi.

Keskkonnakahju hüvitamise määrasid, mis arvestaksid nii liigi ohustatust kui ka turuväärtust, ei olnud teistes riikides enne kehtestatud, mistõttu seni kehtivat määrust ette valmistades ei olnud võimalik võtta aluseks varasemaid kogemusi. CITES-i alla kuulub üle 30 000, enamasti Eestis mitteesineva liigi, mille hinnad sõltuvad paljudest asjaoludest (tehingu tegemise kohast, kas tegevus on legaalne või illegaalne, kui suurest kogusest on jutt jne). Valdavalt on ohustatud liikide isenditega seotud keskkonnakahju määrasid vähendatud, kuna vastavalt eelpool kirjeldatud põhjustele olid need ebaühtlaselt suured võrreldes reaalse kahjuga.

Muudetud on ka mõne hüvitise määramise alust - isend on asendatud kaaluühikuga, kuna näiteks korallide korral on konfiskeeritud kaupa kaaluda palju lihtsam, kui isendeid eristada. Lisatud on kahjumäärad elusisenditega seotud rikkumiste (nagu ebaseaduslik kauplemine, avalikkusele näitamine, pidamine vms) korral.

Lisatud on ka kahjumäärad taimeosi sisaldavate toodete kohta, sest viimasel ajal on sagenenud rikkumised ohustatud taimi sisaldavate kreemide, jookide ja medikamentidega.

Eelnõu kohaselt ei pea ka eraomanikud enam hüvitama riigikaitselise väljaõppe käigus tekkinud keskkonnakahju. Seni oli hüvitise maksmisest vabastatud ainult riigimetsa valdaja.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 10.12.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.