Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Puuviljanduskomisjon täiendas soovitussortimenti (2009-12-05 00:51:20)

 

1. detsembril toimus Viljandimaal Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuses puuviljanduskomisjoni töökoosolek, kus arutati läbi ja kinnitati uus puuvilja- ja marjakultuuride soovitussortiment. Viimati oli see teema arutlusel 2007. a veebruaris.

 

Sel korral koostatud sortimendis on võrreldes eelmisega 13 sorti ja 1 pookealus rohkem (2007. a. sortimendis oli 152 sorti ja 17 alust, nüüd on 165 sorti ja 18 alust). Tolmuandjaks sobivad sordid kuuluvad seekord koduaedadele soovitatud sortide hulka. Esmakordselt soovitatakse kuslapuusorte (nende marjad valmivad maasikast varem). 
 

Teise teemana oli nõupidamisel arutlusel viljapuude ja marjapõõsaste hüvitushinnakirja muutmine.

 

Mis on soovitussortiment?

 

Puuvilja- ja marjakultuuride soovitussortiment on koostatud selleks, et aidata nii koduaiapidajat kui ka aiandustootjat aeda sobivate sortide leidmisel. Siia kuuluvad sordid on olnud katsetuses või kasvatuses juba hulk aastaid. Selle aja jooksul on nad näidanud, et sobivad meie oludesse. Loomulikult on ka nendel sortidel puudusi, mis sordikirjeldustes välja tuuakse ja lisatakse kasvatamiseks soovitused.

 

Muudel (sortimenti mittekuuluvatel sortidel) on tavaliselt selliseid olulisi puudusi (vähene talve- ja haiguskindlus, väike saagikus jms), mis nõuavad rohkem hoolt, seepärast neid aiapidajaile ega tootmisse ei soovitata. Lühemat aega tuntakse perspektiivsorte, mis on nende heade omaduste tõttu sortimenti võetud. Mida kauem on sorti kasvatatud, seda kindlamalt võib teda soovitada.

 

Sordid on jaotatud 3 põhirühma:

* sobib äriaeda (Ä) - nõutud turul, viljad valmivad üheaegselt ja taluvad käitlemist, vajab taimekaitset jne

* sobib koduaeda (K) - viljad valmivad järk-järgult, oksad vajavad toestamist, saab läbi vähese taimekaitsega jne

* perspektiivsort (P) - kasvatamise kogemusi on veel vähe, kuid esmaandmetel huvipakkuvate omadustega.


Mõni sõna puuviljanduskomisjonist

 

Puuviljanduskomisjon sai alguse 1991. aastal. Praeguste ülesannete hulka kuuluvad

* puuvilja- ja marjasortide kasvatamiseks soovitamine ehk soovitussortimendi koostamine;

* viljapuude ja marjapõõsaste hüvitushindade koostamine ja muutmine (selline taimede hinnakiri on vajalik aedade ostu ja müügi korral ning taimedele tekitatud kahju arvestamisel);

* sortide emapuude ehk paljundamiseks võetava sordiehtsa algmaterjali asukoha selgitamine ja avaldamine;

 

Komisjoni kuulub 15 liiget: Eesti Maaülikoolist, s.h Polli aiandusuuringute keskusest ja Rõhu katsejaamast; Räpina Aianduskoolist; Põllumajandusministeeriumist; Eesti Aiandusliidust; aiandusfirmadest ja –taludest.

 

Kust saab sortimenti vaadata?

 

Uuendatud soovitussortimendi paneme pärast selle lõplikku kontrollimist üles portaali rubriiki LIIGID, SORDID: Puuvilja- ja marjakultuuride soovitussortiment 2010 viitega Eesti Aiandusliidu kodulehele; lisaks saab seda vaadata Räpina Aianduskooli kodulehtedelt.

 

Viljapuude ja marjapõõsaste uuendatud hüvitushinnakirja lisame pärast selle muutmist samuti portaali, senini on jõus vanad hinnad.

Lisaks mõned pildid tihedast töökoosolekust...


Vasakult: EMÜ Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur, paljude õuna- ja maguskirsisortide aretaja Kalju Kask; Taimetoodangu Inspektsiooni sordiosakonna juhataja Pille Ardel ja Eesti Aiandusliidu tegevjuht, puuviljanduskomisjoni esimees Valdur Miller


Keskel: EMÜ Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur Toivo Univer; paremal: Põllumajandusministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Tambet Sova (ei kuulu komisjoni)


Vasakult esimene: Räpina Aianduskooli puuviljandusõpetaja Jaan Kivistik


Vasakult: EMÜ PKI Rõhu katsejaama aia juhataja Madli Jalakas; EMÜ Polli aiandusuuringute keskuse teadur Kersti Kahu; sama asutuse teadur Liidia Klaas (ei kuulu küll komisjoni kosseisu, kuid annab soovitusi oma katsetulemuste põhjal); OÜ Seedri Puukool juhataja Elmar Zimmer

Vasakult: Põllumajandusministeeriumi peaspetsialist Merjan Savila; EMÜ Polli aiandusuuringute keskuse juhataja Ave Kikas (ei kuulu komisjoni); sama asutuse vanemteadur Heljo Jänes.
 
Tekst ja fotod: 

Väino Eskla

puuviljanduskomisjoni liige

01.12.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.