Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusliku majapidamise suurus on nüüd seaduses kirjas (2009-12-01 12:26:16)


Uus Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) rakendamise seadus paneb paika, kui väike võib talupidamine olla, et sellele Euroopa Liidu (EL) otsetoetust saaks maksta.

Eelmisel nädalal presidendilt heakskiidu saanud ja järgmise aasta 1. jaanuaril jõustuva seaduse järgi peab majapidamises minimaalselt olema ühe hektar põllumajandusmaad või ühe loomühiku ulatuses põllumajandusloomi või -linde.

Põllumajandusmaa, millele toetust taotletakse peab olema 15. juunil taotleja kasutuses. Ühele loomühikule vastab näiteks üks vanem, kui aastane veis. Näiteks lammas võrdub 0,15 ja siga 0,33 loomühikuga. Täpsem loomühikute arvutamine kehtestatakse põllumajandusministri määrusega.

Seadus laiem eesmärk oli viia kehtiv ÜPP seadus kooskõlla ühise põllumajanduspoliitika lihtsustamise ja „tervisekontrolli” käigus Euroopa Liidu õigusesse viidud muudatustega. Euroopa Liidus sai ÜPP lihtsustamine alguse 2005. aastal. Selle protsessi käigus vaadati läbi õiguslik raamistik, haldusmenetlus ja juhtimismehhanismid, eesmärgiga lihtsustada ÜPP abinõude rakendamist põllumajandustootjate jaoks ja vähendada halduskoormust.

Seadusesse lisati eraldi peatükina nõuetele vastavuse süsteemi rakendamine. 2003. aastal toimunud EL ÜPP reformi tulemusel seoti otsetoetuste maksmine põllumajandusmaa ning põllumajandusliku tegevusega seotud nõuete (keskkonna, toiduohutuse, loomade tervishoiu ja heaolu nõuded) järgimisega. ÜPP seaduses kehtestati nõuetele vastavuse osas selle nõuded ja neid kontrollivad asutused.

Seadusesse lisati ka Eestis tänavu käivitunud koolipuuviljatoetuse rakendamine, millega püütakse suurendada puu- ja köögivilja tarbimist laste hulgas ning vähendada laste ülekaalulisust. Koolipuuvilja toetus on sarnane toetus koolipiima toetusele.

Seadusesse lisati tootjarühmade tunnustamise ja toidukvaliteedikavadega seotud sätted. Tootjarühmade tunnustamine on nõutav EL maaelu arengu määruse 1698/2005 kohaselt - ainult tunnustatud tootjarühmale on võimalik anda maaelu arengu toetust tootjarühma loomiseks ja arendamiseks.

Seadusesse lisandus täpne kirjeldus, millisel juhul kasutatakse toetuse tagasinõudmisel tasaarveldamist ja sundtäitmist ning tagasimakse ajatamist. Kuna EL ÜPP on pidevalt ajas muutuv ja ühiskonna arengutega kaasas käiv poliitika, siis Euroopa Komisjoni poolt muudetud mõningaid ÜPP seaduse aluseks olevate Euroopa Nõukogu määruste rakendusakte, mille tulemusena täpsustatakse ÜPP seaduses olevaid viiteid ning muudetakse ja täiendatakse põllumajandusministri määruseid. Euroopa Komisjon on andnud märku, et võimalusel avaldatakse juba 2010 aasta sügisel seisukohad ühise põllumajanduspoliitika arengute osas, mis hakkavad kehtima pärast 2013 aastat ehk järgmisel eelarveperioodil.

 

Põllumajandusministeeriumi 01.12.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.