Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uute liikmesriikide põllumajandusministrid külastavad Eestit (2005-05-19 21:37:55)


Euroopa Liidu uute liikmesriikide põllumajandusministrid arutavad 20. mail Lätis Valmieras Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) rakendamise väljavaateid ning külastavad Eesti ja Läti põllumajandusettevõtteid.

Konverentsi eesmärgiks on arutleda, kuidas ja millal rakendada reformitud ÜPP-d uutes liikmesriikides nii, et valitud rakendusviis aitaks parimal viisil kaasa põllumajanduse ja maapiirkondade jätkusuutlikule arengule.

2003. aastal Luksemburgis toimunud Ministrite Nõukogu istungil otsustati viia läbi Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika reform, mille sisuks oli otsetoetuste lahtisidumine tootmisest ja maaelu arengule suunatava raha suurendamine. Vanades liikmesriikides käivitus reform 2005. aastal. Uutel liikmesriikidel tuleb üleminek uuendatud süsteemile läbi viia aastatel 2007-2009.

Reformitud ÜPP lubab põllumajandustoetuste rakendamisel teatud paindlikkust. Igal liikmesriigil tuleb analüüsida, milline on erinevate variantide mõju ja lähtudes siseriiklikest eesmärkidest otsustada, milline variantidest aitaks neid paremini saavutada. Võimalusteks on eelkõige panustada tänaseks efektiivsemate ettevõtete konkurentsivõime suurendamisse või püüda jagada ühtlasemat toetust võimalikult paljudele maakasutajatele.

Konverentsil teevad ettekanded kõikide uute liikmesriikide delegatsioonide esindajad, ministritel on lisaks eraldi vestlusring. Eesti ettekande teeb asekantsler Andres Oopkaup. Vanade liikmesriikide kogemusi tutvustavad Saksamaa, Iirimaa, Taani, Ühendkuningriigi ja Soome põllumajandusvaldkonna esindajad. Omapoolset ÜPP reformide mõju puudutava uurimuste tulemusi tutvustavad nii OECD kui ka Euroopa Komisjoni Põllumajandusdirektoraadi esindaja.

Konverentsi teisel päeval, 21. mail, tutvutakse Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti põllumajandusettevõtete ning taludega. Ringsõidu eesmärgiks on teada saada, kuidas on Lätis ja Eestis ÜPP rakendamise esimene aasta läinud ja mida tootjad ise sellest arvavad. Põllumajandusminister Ester Tuiksoo võõrustab kolleege ja konverentsil osalevate delegatsioonide liikmeid laupäeval rukkikrahv Bergi lossis Sangastes. Eestis külastatakse veel Valga maakonnas kahte piimatootjat AS Laatre Piima ja Liivaku talu ning munatootjat AS Sanlind.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 19.05.2005 pressiteade

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.