Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusministeeriumis arutati fütosanitaaria päevaprobleeme (2005-05-19 14:59:58)

 

18. mail Põllumajandusministeeriumis toimunud fütosanitaaria ümarlaual andsid osapooled ülevaate taimse päritoluga kaupade Venemaa-ekspordi hetkeolukorrast ja kavandasid samme lähitulevikuks.

 

Alates 16. maist tühistas Venemaa Veterinaar- ja Fütosanitaarteenistus eelmise aasta augustist kehtinud Eestist tulevate fütosanitaarselt kontrolliltavate kaupade impordikeelu.

 

Taimetoodangu Inspektsiooni (TTI) peadirektori asetäitja Raina Mõttuse sõnul aitas keelu lõpetamisele kaasa Eesti uute fütosanitaarsertifikaatide näidiste edastamine Vene poolele. "Turvaelementidega varustatud sertifikaatide evitamine liikmesriikides oli üheks olulisimaks läbirääkimiste teemaks ning vastav kohustus oli kokku lepitud Euroopa Liidu ja Venemaa Veterinaar- ja Fütosanitaarteenistuse vahelises memorandumis,” selgitas Mõttus.

 

Edaspidiseks probleemide vältimiseks on oluline kõigi osapoolte koostöö. TTI on koos Maksu- ja Tolliametiga valmistanud ette juhendi tolliametnikele kauba fütosanitaarset seisundit tõendavate dokumentide kontrollimiseks tolliprotseduuri kohaldamisel, samuti ettevõtjatele fütosanitaarsertifikaadi taotlemise ja järelevalveametnikule otsuse tegemiseks vajaliku teabe kindlustamisel.

 

Kuna Eestist pärit kaupade osas pole Venemaaga probleeme olnud, vähenevad mõlema dokumendi kokkuleppelisel järgimisel tõenäoliselt ka tulevikuintsidendid. Sama oluline on ka kokkuleppe saavutamine Vene kolleegidega operatiivinfo vahetamise osas.

 

Ümarlaual arutati ka Põllumajandusministeeriumi kantsleri Ants Nooda esitatud küllakutset Vene fütosanitaarteenistuse juhile hr Dankverdile ning kavandatava visiidi programmi. Eesti soovib määrata Eesti ja Venemaa fütosanitaarteenistuste operatiivinfo vahetamiseks kummaltki poolt kontaktisikud.

 

“Vajalik on tagada pidev vastastikune teavitamine muutustest fütosanitaaria alastes nõuetes ja muudatustest seadusandluses, mis võivad mõjutada Eesti-Vene kaubavahetust,” ütles Põllumajandusministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Toivo Palm.

 

Ümarlaual osalejad leidsid, et kavandatava visiidi käigus tuleks kokku leppida ka koostöö ja kogemuste vahetamise võimaluste osas ning sõlmida selle märgiks kahepoolne koostööprotokoll.

 

Põllumajandusministeeriumi ümarlauanõupidamisel osalesid Põllumajandus- ja Välisministeeriumi, Taimetoodangu Inspektsiooni, Ekspedeerijate Assotsatsiooni ja Sadama Operaatorite Assotsiatsioonide esindajad.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 19.05.2005 pressiteade

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.