Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti nimekaim mullateadlane Loit Reintam - 80 (2009-11-22 00:41:29)

 

12. novembril täitus nimekaimal Eesti mullateadlasel akadeemik professor Loit Reintamil 80. eluaasta. Juubilari pühendumus teadusradadel tudengist akedeemikuni kajastab olulist osa mullateaduse ja selle õpetamise arengust. Agronoomidiplomi sai ta 1951, doktoritöö valmis 1974. Professorikutse sai ta 1977 ja ETA akadeemik on ta aastast 1990.

 

L. Reintam on olnud aktiivne ja tulemuslik teaduses, ühiskondlikes ettevõtmistes, administratiivülesannetes, õppejõutöös. EPA-s ja TÜ-s mullateadust ning ökoloogiat ja keskkonnakaitset lugedes on prof L. Reintamil õppejõustaaži kogunenud 100 semestri jagu.

 

Teadustöö on olnud väga mitmekesine, alustades muldade kaardistamisest, klassifikatsioonist, geneesist, ainete migratsioonist, orgaanilise aine eripäradest, kaevandusalade rekultiveerimisest kuni mullatekke seosteni inimühiskonna arengu ja kultuuriga. Eriti tähtsaks on ta pidanud taime ja mulla vastastikuseid seoseid, tema tuntud kaubamärgiks on väljend «taim-muld süsteem».

 

Mullateaduse ja agrokeemia kateedri juhatajana rajas L. Reintam koos tööka kollektiiviga unikaalse statsionaarsete seirealade võrgustiku muldade talitluste uurimiseks, mille andmestik on aegumatu väärtusega. L. Reintam on tähtsaks pidanud rahvusvahelist teadussuhtlust ja koostööd. Osalus välisekspeditsioonidel ja kongressidel ning nende korraldamises on teinud temast rahvusvahelisel tasemel autoriteedi.

 

L. Reintam on olnud väga aktiivne kirjamees, sellest annab ülevaate äsja ilmunud personaalnimestiku täiendatud kordusväljaanne, mille koostamine sai võimalikuks tänu raamatukogu osakonnajuhataja Li Seppeti ja Loidi abikaasa Ilme kaasabile. L. Reintam on aastakümneid olnud teadusmaailma ja avalikkuse rambivalguses. 60 aastat Loidi kõrval olnud Ilme osa väärib eraldi tunnustust.

 

Soovime prof Loit Reintamile paranevat tervist, jätkuvat optimismi ja tahet edaspidigi mullateaduse arengus kaasa lüüa. Tänu oma rikkalikule teaduspärandile ja koolkonnale teed Sa seda niikuinii!

 

Mullateaduse ja agrokeemia osakonna nimel Alar Astover.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 19.11.2009.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.