Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti jagab teadmisi olukorra parandamiseks maailma toiduturul (2009-11-17 12:48:20)

Eesti on valmis andma oma panuse maailma rahvastiku paremasse toiduga kindlustamisesse, jagades arenguabi projektide raames arenguriikidele, Euroopa Liiduga liituda kavatsevatele riikidele ning oma toodanguga Euroopa turule pürgivatele riikidele nõu ja kogemust põllumajanduse ja toiduohutuse olukorra parandamiseks.

Roomas toimuval ÜRO Põllumajandus- ja Toiduorganisatsiooni (FAO) toiduga kindlustatuse alasel tippkohtumisel võeti vastu deklaratsioon, mille järgi kohustub rahvusvaheline kogukond toidupuuduse käes kannatavaid riike olukorra parandamisel abistama, panustades üha rohkem arenguabisse.

Tippkohtumisel Eestit esindava Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Peeter Seestrandi sõnul on senised kohtumised ja seminarid näidanud, et Türgis, Armeenias, Aserbaidžaanis, Gruusias, Moldovas, Ukrainas, Valgevenes, Venemaal ja mitmetes teistes idapoolsetes riikides ollakse Eesti kogemustest ja ekspertide konsultatsioonidest tõsiselt huvitatud. Seestrandi sõnul on kõige rohkem huvi tuntud makseagentuuri ülesehitamise, registrite ja e-lahenduste ning liitumiseelse abiprogrammi rakendamise vastu, koostööst Eesti Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametiga (PRIA), samuti tuntakse huvi Leader-programmi ning kohalike omaalgatusgruppide ülesehituse ja EL toiduhügieeni- ja veterinaarianõuete vastu.

„Järgmise aasta kevadel käivitub Põllumajandusministeeriumil koostöös hollandlastega põllumajanduskeskkonna meetmeid hõlmav twinning-projekt Türgis, mis on esimene arvestatav Eesti ministeeriumi tasemel twinning. Samas on oluline jätkata võimaluste otsimist meie ekspertide kaasamiseks nii ELi kui ka rahvusvaheliste organisatsioonide arenguprojektides. Esimesed sammud on selle suunas tehtud ning Eesti ekspertide professionaalsusele on antud hea hinnang,“ tõi Seestrand näiteid rahvusvahelisest koostööst ning eesseisvatest väljakutsetest. „Edasine sõltub nii ekspertide aktiivsusest kui ka era- ja avaliku sektori valmisolekust arenguabisse panustada.“
 
Novembri algul toimus arenguabi seminar Tallinnas, kus osales viis endist ja praegust SRÜ riiki. Seminari eesmärk oli tutvustada WTO ja EL seadusandlusest tulenevaid sanitaar- ja fütosanitaarnõudeid toiduainetööstustele, registrite süsteemi põllumajandusvaldkonna erinevates harudes, samuti makseagentuuri tegevuspõhimõtteid.

Lisainfo: Heiki Raudla, PM avalike suhete osakond, 625 6577; 5306 0005.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 17.11.2009 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.