Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mai tänava Tuuli ja tema pood (2009-11-17 00:09:15)

 

Tallinnas Nõmmel Mai tänava alguses roosas majas on juba hea mitu kuud eestimaise talukauba pood. Selline nagu Viplala või Bullerby laste raamatus. Nõmme raudteejaama ümber oli neid omal ajal rohkesti.

 

Uue iseseisvuse saabudes suri jaama ümbrus aga tasapisi välja, kuid nüüd, kus inimeste vajadus maalähedase kogukondliku elu järele on teadlikult kasvanud, on sellistele paikadele jälle pinnast.

 

Poodi peab hakkaja neiu Tuuli Rüütmann. Tuuli kasvas üles Arukülas, viimasel ajal on aga Tallinna tüdruk. Transpordiettevõttes töötades sai Tuuli selge pildi, mida välismaalt köögivilja pähe tuuakse ning leidis, et eestlase tervislike toitumisharjumustega see toodang küll ei klapi.

 

Algul tahtis Tuuli asutada kohviku, siis aga tuli masu ja kohvikumõttest sai käigu pealt puu- ja juurviljakaupluse idee. Tuulil endal on Lõuna-Eestis 20 hektarit õunaaeda. Nii õunad kui muud kaubad hoiab ta turuga võrreldes teadlikult tükk maad odavamad.

 

Teadlikke tarbijaid üha rohkem


Infot väiketootjate kohta saab Tuuli piirkondlikelt laatadelt ning Maalehest. Väiketootjad on vastutulelikud – tellid Pajumäe talust kaheksa purki hapukoort, ja tuuakse.

 

Sisseostetava kauba kvaliteet on Tuulile väga oluline. Töö käigus on tal kujunenud nõksud, kuidas toidu seisukorda kiiresti kindlaks teha. Kodumaise talukauba poodi pidades ollakse loodusest vägagi sõltuv, ja see on omamoodi ilus.

 

Inimesed küsivad Tuulilt, kas ta paneb talveks poe kinni – kõik saab ju otsa! Tegelikult saavad otsa ainult tomatid, kurgid ja maitseroheline. Mahekaubaga on mõnevõrra keeruline: Nõmmel elavad valdavalt vanemad inimesed, kellele sõna «mahe» midagi ei ütle – kõik, mida inimesed oma tarbeks kasvatavad, on ju mahe niigi.

 

Siiski on teadlikumaid mahedatarbijaid eriti väikeste lastega emade hulgas juba rohkem. Iga talu, kelle toodangut Tuuli müüb ja mis mahepõllunduse nõuetele tegelikult täiesti vastab, mahenduse sertifikaati ei taotlegi.

 

Üldiselt ei ole Eesti oma kitsarinnalise seadustikuga väikeettevõtlusele kuigivõrd soodne keskkond, kuid toidukaupade müügi sanitaarnõuete osas ei olda õnneks enam ülearu ranged.

 

Tuuli pidas linnaosavalitsusega läbirääkimisi ning sai nende nõusoleku kergesti: lihtsalt kogu loomne kaup peab olema hermeetiliselt pakendatud.

 

Personaalne teenindus


Klientidega suhtlemiseks on Tuulil just õige natuur. Tal on meeles, kui inimene on, retsept näpus, poes käinud, hiljem küsida, kuidas toit välja kukkus.

 

Pärast tööpäeva lõppu viib ta inimestele talvekartulit koju. Pood seob Tuulit iga päev käsist-jalust ja vahel on ta mõelnud abilise palkamise peale. Õnneks on Tuulil väga toetav pere. Isa on talle valmistanud letid ja riiulid, ka õunaaia eest hoolitsetakse ühiselt. Koos loevad nad erialast kirjandust, arutavad kodus köögivilja kasvatamise ja säilitamise küsimusi. «Üksinda poleks ma ilmaski nii kaugele jõudnud,» ütleb Tuuli tänulikult.

 

Tuulist on saanud lühikese ajaga oluline lüli Nõmme kogukonna elus. Ta tõi oma poekesega tagasi midagi, mida me veel ähmaselt mäletame, aga millest oleme tükk aega puudust tundnud. Tema loov ettevõtlikkus peaks aga igaühele olema praegusel ajal eeskujuks.

 

Rohkem infot leiab poe kodulehelt www.maahoole.ee.


Allikas: ajaleht Nõmme Sõnumid


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.