Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EL toel paraneb ülevaade Eesti keskkonnaseisundist (2009-11-12 12:54:25)


Vabariigi Valitsus kinnitas Keskkonnaministeeriumis ettevalmistatud keskkonnaseire tõhustamiseks loodud investeeringute kava, mille alusel saab Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERF) toetust Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) projekt.

EMHI projekti „Hüdromeetrilise, meteoroloogilise ja rannikumere seirevõrgu moderniseerimine keskkonnaseire võimekuse tõhustamiseks“ eesmärk on ilmastikust parema ja operatiivsema ülevaate saamine, mis tagaks probleemide korral varajase hoiatuse ning sellele reageerimisega ühiskonna turvalisuse. Samuti on eesmärk anda vajalikku infot vee andmetest, et tagada veekogude hea seisundi säilimine ning teha teaduslikke järeldusi atmosfääri ja hüdrosfääri seisundi ja arengu kohta. Projekti kavandatud maksumus on 26 miljonit krooni.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul muutub keskkonnaseire selle projekti rakendumisega operatiivsemaks, suur osa mõõtmisi muutub automaatseks ning andmekontrolli ja analüüsi tegemiseks võetakse kasutusele spetsiaalsed programmid. „See projekt on väga vajalik, et saada parem ülevaade keskkonnaseisundist ning vajadusel oleks võimalik kiirelt probleemidele ja hädaolukordadele reageerida,“ lisas Tamkivi.

Projektiga paraneb ilmaennustuse kvaliteet, millega tagatakse meteoroloogiliste andmete esitamine avalikkusele-, tsiviil- ja jõustruktuuridele vastavalt Veepoliitika raamdirektiivis ja mereohutust reguleerivates dokumentides sätestatud nõuetele. Ajaliselt ja ruumiliselt suureneb operatiivajas laekuvate seireandmete hulk ja paraneb nende kvaliteet ning töö põhirõhk liigub andmete kvalitatiivsele analüüsile ja tulemuste rakendusele.

Töödeldud ja analüüsitud andmed liiguvad Keskkonnaregistri kaudu rahvusvahelisse kasutusse Euroopa Statistikakeskusele (EuroStat) ja Euroopa Keskkonnaagentuuri infovõrku (EIONET), operatiivandmetena Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskusesse (ECMWF) ning Euroopa Satelliidikeskuse (EUMETSAT) kaudu atmosfäärinähtuste prognoosimisse. Andmevahetus toimub ka riikidega, kellega EMHI on sõlminud vastavad koostöökokkulepped.

EMHI alustas oma keskkonnaseirevõrgu tehnilist moderniseerimist juba 2001. aastal ning hetkel on uuendatud 75% seirevõrgust. Aastaks 2013 planeeritakse ERF-i abiga uuendada kogu seirevõrk, täiendades seda vajaliku lisaaparatuuriga ning tihendades rannikumere jaamade võrku. Kolm aastat kestva projekti käigus luuakse uuendatud infrastruktuur, paigaldatakse tehnoloogilised seadmed ja integreeritakse andmed operatiivselt andmebaasi, samal ajal koolitakse spetsialiste tehnoloogiat ja infosüsteeme kasutama. EMHI on kavandanud tihendada koostööd teiste seiretegijatega, sest erinevate asutuste poolt tehtav keskkonnaseire moodustab ühiselt kasutatava info nii keskkonnaseisundi kohta kui hädaolukordades tegutsemiseks.

Lisainfo: Reet Talkop, Keskkonnaministeeriumi arendusosakonna seirenõunik, 626 2975; Liina Laastik, Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakond, 626 2985, 521 1412.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 12.11.2009 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.