Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kinnitas 2010-2015 aastani maavaravaru kaevandamisõiguse tasumäärad (2009-11-12 12:50:17)

Neljapäeval, 12. novembril kinnitas Vabariigi Valitsus määruse, millega kehtestatakse riigile kuuluva maavaravaru kaevandamisõiguse tasumäärad aastateks 2010-2015.

Senised maavarade kaevandamisõiguse tasumäärad kehtestati 2006. aastal ja kehtivad vastavalt Vabariigi Valitsuse määrusele selle aasta lõpuni. Alates järgmisest aastast on vaja kehtestada aga uued tasumäärad.

Keskkonnatasusid on Eestis rakendatud juba alates 1991. aastast. „Ajaloolistel ja majanduslikel põhjustel on algselt madalaid tasumäärasid pikkamööda aasta-aastalt tõstetud,“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. „Arvestades poliitilisi seisukohti ja keskkonnakaitsevajadusi, tõusevad eelnõu rakendamisel riigile kuuluvate maavarade kaevandamisõiguse tasumäärad ka aastatel 2010-2015,“ märkis ta. Tamkivi sõnul on tasumäärade tõus maavaraliigiti erinev ja lähtub maavarade parema kaitse ja säästliku kasutamise põhimõtetest. Enim mõjutavad nende suurust siiski 2009. aasta 18. juulil keskkonnatasude seaduse muutmisega kehtestatud maavarade kaevandamisõiguse tasude alam- ja ülemmäärad.

„Maavarade tasumäärad peavad ressursi säästliku kasutamise huvides olema sellised, et need motiveeriksid madalamakvaliteediliste materjalide kasutamist seal, kus kõrgemargiliste fraktsioonide kasutamine ei ole ilmtingimata vajalik ehk siis ühe maavaraliigi korral on täitepinnase ja madalamargiliste materjalide tasumäärad madalamad kui kõrgemargiliste ja spetsiifilise kasutusalaga materjalide tasumäärad,“ täpsustas Tamkivi.

Võrreldes 2009. aastal kehtivate määradega tõusevad oluliselt maavarade kaevandamisõiguse tasumäärad. Põlevkivi kaevandamisõiguse tasumäär tõuseb aastatel 2010-2012 aastas 20% võrra. Dolo- ja lubjakivi täitepinnase tasumäär tõuseb 2010. aastal 2-3 krooni võrra tonni kohta ja jääb siis alammäära tasemele. Kolmel esimesel aastal tõstetakse madalamargilisel dolo- ja lubjakivil tasumäära 10% ning kõrgmargilisel dolo- ja lubjakivil 25% aastas. Ehituskruusal ja -liival tõstetakse tasumäära kolmel esimesel aastal 10% aastas. Oluline tasumäära tõus on 2010. aastal turbal 5,8-7,6 kr/t. Alates 2013. aastast tõusevad kõikidel maavaradel kaevandamisõiguse tasumäärad 5% aastas.

Määruse vastuvõtmine mõjutab eelkõige maavarasid kaevandavaid ettevõtteid - põlevkivil põhinevat tööstust, ehitusmaterjalide tootjaid, turbatootjaid ning nende pakutavate toodete ja teenuste kaudu kodumajapidamisi.

„Eelnõus esitatud riigile kuuluva maavaravaru kaevandamisõiguse tasumäärade kasvu mõju maavarade müügihindadele ei ole suur,“ märkis Tamkivi. Näiteks kasutusel olevatel ehitusmaavaradel on see 0,1 kuni 2,8 kr tonni kohta. „Kui kaevandamise maht jääb samaks, mis 2008. aastal, tuleb kaevandajatel 2010. aastal maksta mineraalsete ehitusmaterjalide eest kaevandamisõiguse tasu 132 miljonit krooni, mis on 15 miljonit krooni rohkem kui 2008. aastal. Sellisest kasvust ei saa tuleneda ehitusmaterjalide hinna suurt tõusu ja inflatsiooni kiirenemist,“ täpsustas ta.

Turbavaru kaevandamisõiguse eest tuleb 2010. aastal maksta 13 miljonit krooni, mis on 5 miljonit krooni rohkem kui 2008. aastal. Samas, kui arvestada, et pakitud turbabriketi hind on praegu ca 2045 kr/t, siis moodustab ka pärast keskkonnatasude tõusu hästilagunenud turba kaevandamisõiguse tasu briketi hinnast vaid ca 2,6%.

Kõige olulisemalt kasvab põlevkivi kaevandamisõiguse tasusumma - 2009. aastal eeldatavalt makstava 204 miljoni krooni asemel tuleb põlevkivi kaevandajatel 2010. aastal maksta 230 miljonit krooni. Põlevkivi tasumäära tõusust tulenevalt võib elektri hind tõusta keskmiselt 0,3 senti/kWh aastas, ehk täiendav kulu oleks ca 3,6 krooni inimese kohta aastas.

Määrus jõustub 1. jaanuaril 2010.

Lisainfo: Silja Kralik, Keskkonnaministeeriumi arendusosakonna juhataja, 626 2893.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 12.11.2009 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.