Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toimub ehitusmaavarade arengukava keskkonnamõju hinnangu arutelu (2009-11-11 12:44:37)


Esmaspäeval, 16. novembril algusega kell 14 toimub Keskkonnaministeeriumi suures saalis (Narva mnt 7a, Tallinn) ehitusmaavarade kasutamise riikliku arengukava keskkonnamõju hindamise aruande avalik arutelu.

“Igasugune kaevandamine mõjutab keskkonda, ehitusmaavarade puhul kaasneb kõige suurem mõju lubja- ja dolokivi kaevandamisega,” ütles Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja –tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep.

Keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) esialgne aruanne näitabki seda, millist mõju avaldab jätkuv ehitusmaavarade kaevandamine keskkonnale. Seejuures on hindajad lähtunud kolmest variandist. “Kõigepealt analüüsivad nad seda, missugune keskkonnamõju kaasneb ehitusmaavarade kaevandamisega siis, kui see jätkub senisel kujul. Seejärel hindavad nad mõju olukorras, kui riik hakkab kaevandamisse senisest rohkem sekkuma,” selgitas Raudsep.

Lisaks analüüsivad hindajad kava kooskõla EL keskkonnapoliitika ning säästva arengu põhimõtetega ja pakuvad välja soovitusi kaevandamise käigus tekkivate keskkonnamõjude vähendamiseks. Ka toob KSH aruanne välja ehitusmaavarade kaevandamise mõju inimeste tervisele, sotsiaalsetele vajadustele ja varale, kultuuripärandile ja jäätmetekkele.

Ehitusmaavarade KSH korraldaja on AS Maves. Kuni 16. novembrini saavad kõik soovijad esitada aruande kohta kirjalikke ettepanekuid, vastuväiteid ja küsimusi. Need tuleb saata AS-ile Maves (Madis Metsur, tel 656 5428, 508 3785, madis@maves.ee).

KSH aruande ja kõik teised ehitusmaavarade arengukava koostamisega seotud materjalid leiab Keskkonnaministeeriumi koduleheküljelt aadressil http://www.envir.ee/ehitusmaavarad. KSH järelevalvaja on Keskkonnaamet.

Ehitusmaavarade arengukava aastateks 2010-2020 koostamise algatas Vabariigi Valitsus, määrates selle eestvedajaks Keskkonnaministeeriumi. Arengukava ülesanne on suunata ehitusmaavarade (lubjakivi, dolokivi, kristalliinne ehituskivi, liiv, kruus, savi) kasutamist järgmiste aastate jooksul. Kava väljatöötamisse on kaasatud Rahandusministeerium, regionaalminister ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.
Erinevate huvirühmade (keskkonnaorganisatsioonid, kohalike omavalitsuste ja ehitusmaavaradega seotud ettevõtjate esindajad) kaasamiseks toimuvad avalikud arutelud.

Vajaduse ehitusmaavarade arengukava koostamise järele on tekitanud kaevandamismahtude suurenemine ja sellega kaasnevad keskkonna- ja maakasutusprobleemid. Ka on oht, et lähiajal hakkab eelkõige lubja- ja dolokivi nappus takistama Eesti majanduse arengut.

 

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 11.11.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.