Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algab omanikuta kiirgusallikate kokkukogumise kampaania (2009-11-10 10:55:55)


Keskkonnaministeerium alustab koostöös AS-ga A.L.A.R.A. kampaaniaga, mille käigus korjatakse kokku selliseid kiirgusallikaid, millel puudub omanik.

Kiirgusallikas on seade või radioaktiivne aine, mis võib emiteerida ioniseerivat kiirgust või radioaktiivseid aineid. Omanikuta kiirgusallikas on selline kiirgusallikas, mis on hüljatud, kaotatud, teisaldatud, varastatud või üle antud uuele omanikule või vastuvõtjale ilma, et sellest oleks nõuetekohaselt teatatud Keskkonnaametit. Sellise allika omamiseks, hoidmiseks või kasutamiseks ei ole reeglina väljastatud kiirgustegevusluba.

„Eestis leitakse suhteliselt tihti omanikuta kiirgusallikaid, kuna 90. aastate esimesel poolel toimus paljude tööstusettevõtete erastamine ja korduv edasimüümine, nende tegevuse seiskumine, kontrollimatu äri vanametalliga ja nii ei ole need allikad registreeritud kiirgusallikate registris,“ ütles Keskkonnaministeeriumi välisõhu- ja kiirgusohutuse büroo peaspetsialist Evelyn Pesur. Viimase 10 aasta jooksul on Eestis toimunud radioaktiivsete kiirgusallikatega ligi 30 vahejuhtumit, keskmiselt 3 juhtumit aastas. Pesuri sõnul on need peamiselt olnud omanikuta kiirgusallikate leidmised, üks kord on loata kiirgusallika hõivamine lõppenud ka surmaga.

Kampaania käigus kogutakse kokku vanu ja kasutuskõlbmatuks muutunud suitsuandureid. „Vanemates suitsuandurites kasutati väheses koguses radioaktiivset materjali,“ märkis Pesur. „Seega võib vigastatud korpusega suitsuandurist pudeneda radioaktiivset tolmu, mis saastab ümbruskonda ja võib olla kahjulik inimese tervisele,“ täpsustas ta.

Lisaks kogutakse kampaania korras selliseid kiirgusallikaid, mis on leitud vanametalli seest. „Sellised kiirgusallikaid on väga erinevaid ning nad võivad olla varjestuskonteineris või ilma ja kiirgusohumärgiga märgistatud või mitte,“ kirjeldas Pesur. Tihti satuvad vanadest tööstushoonetest pärinevad kiirgusallikad vanametalli hulka, mida on raske tuvastada, sest ümbritsev suurem kogus metalli varjestab ka gammakiirgusvoo. Varjestamata kiirgusallikas on valmistatud peamiselt roostevabast terasest ning võib püsida aastakümneid halja metallina.

Kampaania korras korjatakse veel kiirgusallika varjestuskonteinereid, mis võivad ka tühjana olla radioaktiivselt saastunud.

Omanikuta kiirgusallikast tuleb teavitada radioaktiivsete jäätmete käitlejat AS A.L.A.R.A. tööpäeviti kella 9-17 telefonil 674 1366 või e-maili aadressil ivo.tatrik@alara.ee. Teavitajaga võetakse ühendust esimesel võimalusel ning lepitakse kokku aeg, millal AS A.L.A.R.A. töötajad ohutustamist vajavale kiirgusallikale järgi tulevad, sest kiirgusallika omaja ei tohi ise kiirgusallikat transportida.

Vaata lisaks kampaania kohta: www.envir.ee/1104339.

Lisainfo: Evelyn Pesur, Keskkonnaministeeriumi välisõhu- ja kiirgusohutuse büroo peaspetsialist, 626 2982.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 10.11.2009 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.