Nottinghami Ülikooli teadlased on algatanud projekti, kuidas köögivilju tarbijate jaoks veelgi kasulikumaks muuta. Rohelised köögiviljad nagu kapsad ja brokkoli on tuntud kui väga heade tervislike omadustega toiduained. Nüüd on leitud, et köögiviljad võiksid senisest oluliselt rohkem sisaldada mitmesuguseid mineraale.
Dr Martin Broadley on seadnud oma sihiks biotugevdatud kapsa ja teiste sarnaste köögiviljade (Brassicaceae) aretamise, mis lisaks vitamiinidele sisaldaksid arvestatavas koguses ka nt kaltsiumi ja magneesiumi. Uute superviljade retseptis on tavapärased aretusmeetodid (mitte GM) ja täpselt kontrollitud väetusrežiim. Seni on väetuskatsetel uuritud peamiselt taimesaagikust, aga mitte konkreetsete komponentide sisalduse muutusi.
Kuigi mitmed toiduained sisaldavad erinevaid mineraalaineid, kannatab suur osa elanikkonnast ikkagi selliste komponentide puuduse käes. Kui kaltsiumipuudus põhjustab luude hõrenemist, siis magneesiumi on vaja südame-veresoonkonnahaiguste vältimiseks. Kui seni on köögiviljadest saadavate mineraalainete kogu läänemaailma inimese toidus marginaalne, siis uute teadussaavutuste abil loodetakse köögiviljade tähtsust ja tarbimist seeläbi oluliselt parandada.
Allikas: Põllumehe e-uudised 7/2009 (36) / www.sciencedaily.com.