Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mitmeaastane nisu – reaalsus või utoopia? (2009-11-01 11:39:22)

 

Teadusrahasid jagub sellisele ideele veel üsnagi kasinalt, ent visioon mitmeaastasest nisust ja ka riisist pälvib järjest enam tähelepanu kogu maailmas. USA põllumajandusministeerium andis äsja miljon dollarit Michigani ülikoolile mitmeaastase nisu uurimiseks.

 

Ka Hiina ja India teadlased on aktiivselt uurimas mitmeaastase riisi kasvatamise võimalusi.

 

Mitmeaastane nisu peaks olema palju sügavama ja tugevama juurestikuga, vältimaks toitainete ja vee kaotsiminekut. Kuna seda pole tarvis igal aastal uuesti külvata, hoitakse kokku nii kütuse-, väetiste kui ka töökulude arvelt. Püsiva taimiku moodustumise kaudu aitab selline põld vähendada mullaerosiooni. Dr Larkin Austraalia põllumajandusuuringute keskusest on samuti mõnda aega sellele teemale pühendunud. Ta on valinud välja mõned toidunisu ja durumnisu sordid Ameerikast, Hiinast ja ka Venemaa varasematest uurimustöödest ning leidnud kõrvale potentsiaalseid mitmeaastaseid heintaimi, mis võiksid omavahel hübriide anda ja tavalise nisuga ristuda.

 

Eesmärgiks on leida midagi tritikale sarnast, mis on kahe kolmandiku osas nisu ja 1/3 osas rukis, annaks head saaki ning oleks samas stabiilne ja vastupidav.

 

Allikas: Põllumehe e-uudised 7/2009 (36) / http://theland.farmonline.com.au.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.