Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kiitis heaks Suurupi looduskaitseala loomise (2009-10-22 11:26:46)


Neljapäeval, 22. oktoobril kiitis Vabariigi Valitsus heaks Suurupi looduskaitseala moodustamise ja kinnitas ühtlasi kaitse-eeskirja. Kaitseala eesmärgiks on kaitsta Suurupi esinduslikku loodusmaastikku, sealseid väärtuslikke elupaiku ning ohustatud looma- ja taimeliike.

Suurupi looduskaitseala asub Harju maakonnas Harku vallas Suurupi ja Vääna-Jõesuu külas. Kaitseala pindala on 190,6 ha, sellest 50,7 ha moodustab eramaa ning 139,9 ha riigimaa ja jätkuvalt riigi omandis olev maa.

Suurupi looduskaitsealal leidub mitmeid kogu Euroopas ohustatud elupaiku - rannikukooslustest rannikulõukad, kivirannad, pankrannik, metsakooslustest vanad loodusmetsad, soostuvad ja soo-lehtmetsad, pangametsad, salumetsad ning niidukooslustest rannaniidud ja liigirikkad niidud lubjavaesel mullal. Alal asuvad Eestis ainulaadsed kambriumi liivakivi paljandid.

Elupaikade mitmekesisusest tingituna leidub uuel looduskaitsealal palju erinevaid kaitstavaid liike - taimedest näiteks Eestis oma lõunapiiril kasvav arktiline põõsas rootsi kukits ning mitmed orhideeliigid nagu balti sõrmkäpp ja pruunikas pesajuur, selgrootutest vasakkeermene pisitigu ning liblikad sõõrsilmik ja teelehe-mosaiikliblikas, lindudest väike-kärbsenäpp, valgeselg-kirjurähn, punaselg-õgija, vööt-põõsalind ja sookurg.

Kaitse-eeskirja alusel on inimestel lubatud viibida, korjata marju, seeni ja muid metsa kõrvalsaadusi kogu Suurupi kaitsealal. Telkimine ja lõkke tegemine on lubatud selleks ettenähtud kohtades ja kaitseala valitseja loal. Sõidukiga liiklemine on lubatud kaitseala teedel.

Kaitseala on jagatud kaheks sihtkaitsevööndiks ja üheks piiranguvööndiks. Sihtkaitsevööndite kaitse-eesmärk on metsakoosluste arengu tagamine loodusliku protsessina, kaitsealuste liikide elupaikade kaitse ning olemasolevate rohumaakoosluste avatuna hoidmine.

Piiranguvööndi kaitse-eesmärk on looduse mitmekesisuse ja maastikuilme säilitamine ning seal esinevate kaitstavate liikide soodsa seisundi tagamine. Poollooduslike koosluste esinemisaladel on vajalik nende ilmet ja liigikoosseisu tagav tegevus nagu loomade karjatamine, rohu niitmine, puu- ja põõsarinde harvendamine.

Määrusega kehtestatavatest majanduspiirangutest tulenevalt ning maamaksuseaduse alusel jääb Suurupi looduskaitsealal paiknevatel kinnistutel kehtima maamaksusoodustus. Sihtkaitsevööndis on maamaksusoodustus 100% ja piiranguvööndis 50%.

Lisainfo: Hanno Zingel, Keskkonnaministeeriumi juhtkonna nõunik, 626 0720; Brita Merisalu, Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, 626 2908, 527 6851, brita.merisalu@envir.ee.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 22.10.2009 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.