Astelpaju- õunamoos
Kuumutasin astelpaju marju mahlaaurutuspotis, tampisin pudrunuiaga läbi ja sain mehuga mahla.
Võtsin 5 L poti, panin sinna 1 L astelpaju mahla ja 1 kg suhkrut
Kuumutasin suhkru sulamiseni ja lisasin puhastatud õunad.
Keetsin moosiks ja panin purkidesse. Jahtunult sain imelise džemmi.
Proovige!
Astelpaju-aroonia-õunamoos
Arooniaga saab värvi lisada ja teise meki.
5 L poti kohta:
1 L astelpaju mahla
1 kg suhkrut
0,5 L arooniamarju
puhastatud õunad
Sulatasin suhkru astelpajumahlas, lisasin arooniad. Kuumutasin, korjasin vahukulbiga arooniad välja ja lisasin õunad. Keetsin, korjasin vahu ja purki.
Astelpaju-ebaküdooniamoos
Puhastasin ebaküdooniad seemnetest ja keetsin astelpajusiirupis moosiks.
Ka see sai nagu džemm ja väga huvitava maitsega.
Kiiresti valmiv astelpaju- ja ebaküdooniamoos
1 L astelpaju mahla
1, 5 kg suhkrut
pestud ja terved ebaküdooniad
Sulatan suhkru mahlas, lisan pestud terved ebaküdooniad, keedan kuni ebaküdoonia läheb pehmeks ja see juhtub üsna ruttu. Panen purkidesse. Saan mõnusa seemnemaitselise džemmi, millel on nosimisõunad sees.
Talvel moosi süües tõmban ebaküdoonia suust läbi ja viskan südamiku minema. Parema meelega söön aga joodisisalduse pärast ära. Mulle ebaküdoonia seemnete maitse meeldib.
Ploomi- ja ebaküdooniamoos
Kuumutasin ploomid mahlaaurutuspotis, tampisin pudrunuiaga ja sain kividest kergesti lahti ning mehuga mahla.
Lisasin suhkru ja puhastatud ebaküdooniad.
Kogused vastavalt soovile.
Ise teen kogu aeg umbes, koguse, tujude ja maitse järgi.
Ebaküdoonia vitamiinipomm
Ajan terved ebaküdooniad läbi hakklihamasina, segan suhkruga läbi ja panen purkidesse ning vastavalt soovile, külma või sügavkülma.
Talvel on mõnus maiustada või jooki teha, sobib ka värskekapsasalati või hapukapsa sisse. Seemned on head joodisisalduse poolest.
Allikas: http://www.virkus.com/aiandus