Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinnas kohtuvad keskulatusega ilmaennustamisega tegelevad riigid (2009-10-16 15:43:05)

Esmaspäeval, 19. oktoobril toimub Tallinnas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis Euroopa Keskulatusega Ilmaennustuse Keskusega (ECMWF) koopereerunud riikide komitee iga-aastane koosolek, kus antakse ülevaade ilmaennustuse plaanidest.

„Selle rahvusvahelise meteoroloogia-organisatsiooni koosolek toimub Eestis esmakordselt ja on meile oluline just seetõttu, et tugineme ka oma ilmaennustustes põhiliselt selle organisatsiooni mudelile,“ ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor Jaan Saar.

Koosolekul teeb ECMWF-i direktor Dominique Marbouty ülevaate ilmaennustamise arengutest, arutatakse ka korralduslikke küsimusi ja uute liikmete vastuvõttu, vaadatakse üle järgmise aasta eelarve ning valitakse nõukogu juhatus.

Keskulatusega ilmaennustuseks loetakse prognoose pikkusega kuni kümme päeva ning ECMWF on üks olulisemaid organisatsioone maailmas, mis selliseid prognoose mudeliga arvutab. Liikmesriikide arvutisüsteemid on ühendatud ülikiirete telekommunikatsioonide abil superarvutitega, mis asuvad ECMWF peakorteris Readingis, Suurbritannias.

Arvutisüsteem sisaldab maailma suurimat numbrilise ilmaprognoosimise andmete arhiivi ja juhib maailma keerukaimat globaalse atmosfääri ja ookeanite keskulatusega ilmaennustuse mudelit. Eesti on ECMWF-i liige alates 2005. aasta novembrist ja Euroopa Keskuse mudel on üks olulisemaid infoallikaid EMHI prognooside koostamisel.

1975. aastal loodud Euroopa Keskulatusega Ilmaennustuse Keskus on sõltumatu rahvusvaheline organisatsioon, kuhu kuulub 18 Euroopa liikmesriiki ning 13 koostöös osalevat riiki. Keskuse koopereerunud liikmetest moodustub nõuandev komitee, mis kohtub korra aastas, seekord saadakse kokku juba 15. korda.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, 666 0901, 509 0390, jaan.saar@emhi.ee; Brita Merisalu, Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, 626 2908, 527 6851, brita.merisalu@envir.ee.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 16.10.2009 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.