Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõppes selle aasta sügisene metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine (2009-10-12 13:04:45)


Eile, 11. oktoobril lõppes sügisene metsloomade suukaudne marutaudivastane vaktsineerimine. Vaktsiini külvati väikelennukitelt kogu Eesti territooriumil, kokku 42 914 km2-l. Külvamist alustati Hiiu- ja Saaremaast ning edasi liiguti läänest ida suunas kuni Peipsi ranniku ja Narva jõeni ning põhjast lõunasse kuni Läti piirini.

Järgmine metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine on plaanis läbi viia 2010. aasta kevadel. Vaktsineerimist jätkatakse igal kevadel ja sügisel kuni viimase kahe aasta jooksul pole marutaudijuhtumeid Eestis enam esinenud. Metsloomade suukaudse vaktsineerimise abil on marutaudivabaduse saavutanud mitmed Euroopa riigid.

Selleks, et vaktsiinisöötade tarbimist ning seeläbi vaktsineerimise efektiivsust kontrollida, kütitakse peale vaktsineerimise lõppu rebaseid ja kährikuid, et hinnata, kas loom on vaktsiini söönud. Marutaudi seire jätkub kogu Eesti territooriumil.

Vaktsineerimisprogramm on seni andnud häid tulemusi. 2008. aasta vaktsineerimise järelkontrolli tulemuste põhjal võib öelda, et vaktsiini on söönud 90% sihtgrupi kuuluvatest loomadest. Märkimisväärselt on vähenenud nii marutaudi kahtlusega kui ka marutaudis loomade arv. 2008 aastal avastati ainult kolm marutaudijuhtumit. 2008 a. märtsikuust kuni 2009 a. maikuu alguseni ei leitud ühtegi marutaudijuhtumit. 2009 aasta suvekuudel diagnoositi marutaud kolmel rebasel. Juhtumid leidsid aset Põlva-ja Võrumaal Eesti-Vene maismaapiiri vahetus läheduses.


Esimene marutaudi vaktsiini külvamine toimus Eestis 2005. aasta sügisel ning hõlmas Põhja- ja Lääne-Eestit.

Veterinaar-ja Toiduamet tuletab meelde, et kasside ja koerte iga- aastane marutaudivastane vaktsineerimine on loomaomanikele kohustuslik.

 

Allikas: Veterinaar-ja Toiduameti 12.10.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.