Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti muutub viljapuu-bakterpõletiku suhtes kaitstavaks piirkonnaks (2005-05-05 17:16:19)

 

Alates 15. maist 2005 on Eesti tunnistatud viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylovora) suhtes kaitstavaks piirkonnaks (direktiiv 2005/16/EÜ). See tähendab, et Eestis seda taimekahjustajat kas ei esine või ta ei ole kohastunud meie oludesse. Samas säilib tema levimisoht juhul, kui haigustekitajad satuvad soodsasse keskkonda või sobivatele kultuuridele.


Kaitstava piirkonna taimetervisenõuded võimaldavad tuua viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimi (
õunapuud Malus Mill., pirnipuud Pyrus L., tuhkpuud Cotoneaster Ehrh., viirpuud Crataegus L., ebaküdooniad Chaenomeles Lindl., toompihlakad Amelanchier Lindl., tuliastlad Pyracantha Roem., pihlakad Sorbus L., astelpihlakad Mespilus L., küdooniad Cydonia Mill., villpöörised Eriobotrya Lindl., hiina stranveesia Photinia davidiana [Dcne.] Cardot) ainult teistest kaitstavatest piirkondadest (Hispaania, Läti, Leedu, Prantsusmaa (Korsika), Iirimaa, Itaalia (teatud piirkonnad), Austria (teatud piirkonnad), Portugal, Soome, Ühendkuningriik (Põhja-Iirimaa, Mani saar ja Kanalisaared), Slovakkia, Sloveenia) või riikidest, kus on olemas ametlikult moodustatud puhvervööndid.

Taimedel peab olema kaasas taimepass tähistusega:
ZP (zona protecta - kaitstav piirkond) ja
Eesti riigi tunnus – EE, ZP-EE, või kõikide selle taimekahjustaja suhtes kehtestatud kaitstavate piirkondade koodid: ZP- EE, E, F, IRL, I, LV, LT, A, P, SK, SI, FI, UK, või tähis b2 (viljapuu-bakterpõletiku kood kaitstavate piirkondade loetelu kehtestava direktiivi 2001/32/EC lisas), ZP–b2.

Kui taimepassi väljastamise õigust omav isik tahab kaitstavasse piirkonda toimetatavatele taimedele, taimsetele saadustele või muudele objektidele taimepassi väljastada, peab ta eelnevalt teavitama järelevalveasutust.
Samuti on isikul kohustus teavitada T
aimetoodangu Inspektsiooni siis, kui ta toob

Eestisse taimset paljundusmaterjali teistest Euroopa Liidu liikmeriikidest.

Taimi, taimseid saadusi ja muid objekte võib kaitstavasse piirkonda toimetada ainult juhul, kui nad vastavad kaitstavas piirkonnas kehtivatele taimetervisenõuetele.

Viljapuu-bakterpõletiku leviku ohu vältimiseks tohib alates 15. maist 2005 Eestisse toimetada ainult neid viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimi, mis on pärit teistest kaitstavatest piirkondadest või puhvervöönditest, mille erinõuded on sätestatud direktiiviga 2003/116/EÜ. Mõlemal juhul peavad taimed olema varustatud ZP tähistusega taimepassiga.

 

Loe ka varasemaid samateemalisi teateid:

http://www.aiandus.ee/loe.php?id=90

http://www.aiandus.ee/loe.php?id=716

 

Allikas: Taimetoodangu Inspektsioon

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.