Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinna Botaanikaaed kutsub nädalavahetusel liiliaid vaatama (2009-07-25 00:13:08)

 

Tallinna Botaanikaaias näeb sel nädalavahetusel väljapanekut liiliatest ja päevaliiliatest, näitus on palmimajas avatud tänasest pühapäeva õhtuni.

 

Liiliad on olnud läbi aegade armastatud aia- ja lõikelilled. Liiliate ilu ülistasid juba iidsed filosoofid ja poeedid. Algselt kasvatati liiliaid ravim-, kosmeetika- ja toidutaimena, aga peagi märgati ka nende ilu ja liiliaid hakati kasvatama just dekoratiivtaimedena. Liilia nimetus tuleneb vana-kreeka sõnast leirion, mis tähendab tõlkes valget liiliat. Sellest tuleneb ka taime perekonna nimetus Lilium. Liilia perekonnas on 110 liiki mitmeaastaseid sibultaimi, mis on looduslikult levinud põhjapoolkera parasvöötmest kuni Filipiinideni.


Päevaliilia (Hemerocallis) perekonda kuulub 15 liiki pikaealisi ja vastupidavaid püsikuid. Enamik neist kasvab looduslikult Jaapanis ja Hiinas, vaid ühe liigi kodumaa on Euroopas. Päevaliilia perekonna ladinakeelne nimetus tuleneb kreeka keelest ja tähendab tõlkes ilusat päeva - hemero kallos. Päevaliilia õis püsib avatuna vaid ühe päeva, seejärel sulgub ja variseb. Õisikus on palju nuppe, mis avanevad järk-järgult mitme nädala või koguni mitme kuu jooksul. Inglise keeles kutsutakse päevaliiliat ka ämblikliiliaks.

 

Lisaks botaanikaaia liiliatele ja päevaliiliatele näeb ka Viljandimaa liiliakasvataja Mati Rangi kollektsiooni, kokku palub silmailu üle saja erineva sordi.

 

Näitust on võimalik külastada Tallinna Botaanikaaia palmimajas kuni pühapäevani kella 11-18.

 

Allikas: www.tallinn.ee.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.