Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA määras maaelu mitmekesistamiseks ligi 121,4 miljonit krooni toetusi (2009-07-03 14:47:10)


Sel nädalal (30. juunil) määras PRIA 37 maaelu mitmekesistamise suurprojekti kohta ligi 121,4 mln krooni investeeringutoetusi. Kõikide projektide elluviimisel ulatub maapiirkondadesse tehtavate investeeringute maht koos ettevõtjate omaosalusega vähemalt 264 mln kroonini.

Maaelu arengukava meetme 3.1
Maaelu mitmekesistamise investeeringutoetusraames oli see esmakordne suurprojektide taotlusvoor, kus saavad heakskiidu projektid, mille puhul taotletud toetus jääb vahemikku 1,56-4,69 miljonit krooni. Talvel lõppenud taotlusvoorus laekus kokku 120 ettevõtjalt taotlusi 380 mln krooni ulatuses, taotlusvooru eelarves on raha 121,4 mln krooni.

Seekordse taotlusvooru heakskiidetud projektid olid PRIA arengutoetuste osakonna juhataja asetäitja Sigmar Suu sõnul eriilmelised ja huvitavad:
Toetust taotleti nii biodiisli kui mööbli tootmiseks, samuti põllumajandusmasinate masinapargi loomiseks ja loomulikult erinevateks turismiprojektideks. See oli esimene meede ja esimene taotlusvoor, mille puhul hindas projektide sisu ning moodustas rahastamise aluseks oleva paremusjärjestuse PRIA kokkukutsutud 9-liikmeline hindamiskomisjon, märkis Suu, kes on ka komisjoni esimees. Komisjoni kuulus eksperte PRIAst, põllumajandusministeeriumist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, põllumajandus-kaubanduskojast, EASist ja maaülikoolist. Hindamiskriteeriumid on avalikud ning nendega on võimalik tutvuda PRIA kodulehel www.pria.ee<http://www.pria.ee>
Pärast toetuse määramist on ettevõtjail kaks aastat aega investeeringu elluviimiseks ja PRIAle kuludokumentide esitamiseks. PRIA maksab toetusraha välja kuni neljas osas, kuludokumentide põhjal ja pärast objekti ülekontrollimist.

"Tegemist on suurprojektidega, mille taotlused võeti vastu möödunud aasta lõpus, kui majanduslangus ei olnud ettevõtjatele veel ehk nii suurt mõju avaldanud" kes teab, kui paljud jõuavad sellise investeeringu praegusel juhul reaalselt ellu viia, arutles Suu."Selleks, et saada 4,6 miljonit toetust, peab ettevõtja projekti teist sama palju sisse panema."

Samas nendib Suu, et näiteks ehituses on hinnad vahepeal odavnenud ja kui investeering õnnestub ellu viia planeeritust odavamalt, siis ei tohi ettevõte kasutamata jäänud toetussummat kasutada teisteks kulutusteks, mida esialgses taotluses kirjas polnud - PRIA maksab toetuse välja heakskiidetud taotluse põhjal.

Hetkel aktiivselt päevakorral olev käibemaksu teema määratud toetussummasid ei mõjuta ja käibemaksu võrra kallinenud osa tuleb taotlejal endal kanda. "
PRIAl pole võimalik välja maksta suuremat summat, kui on määratud," selgitas Suu.

Toetusesaajate nimekirja koos projektide lühikirjelduse ja toetussumma suurusega võib näha PRIA kodulehel: http://www.pria.ee/docs/receivers/415.xls Meetme järgmine taotlusvoor on planeeritud käesoleva aasta augusti lõppu või septembri algusse. Siis saavad toetust küsida taas väiketaotlejad.

PRIA on üheksa tegevusaasta jooksul vahendanud Eesti põllumajanduse, maaelu ja kalanduse toetuseks kokku 15 miljardit krooni toetusi; tänavuste toetuste eelarve on 4,65 miljardit krooni. Toetustaotlusi menetledes on PRIAl õigus ja kohustus kontrollida, et toetuste saajad õigusaktides sätestatud tingimusi täidaksid.

 

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 03.07.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.