Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas Galapagose ürgne loodus kaob? (2005-04-10 13:12:50)

 

Galapagose saari, mille metsik loodus innustas Charles Darwinit looma evolutsiooniteooriat, ähvardab ökokatastroof.

Niigi keerulist olukorda (kiire elanikkonna kasv ja massiline turism) süvendab loodusele kahjulik kalapüügivõte, kirjutab The Indepentent.

Galapagosed võeti kaitse alla ligikaudu 20 aastat tagasi ja on osa ülemaailmsest looduskaitsealast. Kuid nüüd tahavad saarte kalurid hakata kalapüügiks kasutama mitme miili pikkusi ridaõngi, mis on varustatud sadade tuhandete konksudega.

Ökoloogid kardavad, et saarte ökosüsteem saab purustatud, sest konksude ohvriks võivad langeda ka merelõvid, delfiinid, kilpkonnad, haid, pingviinid, albatrossid jt.

UNESCO, kes lülitas saared ülemaailmse pärandi kataloogi 1978. aastal, saadab 10. aprillil arhipelaagi olukorraga tutvumiseks oma delegatsiooni.

Juhul, kui delegatsioon otsustab, et olukord halveneb ja oht on tõsine, lülitatakse saared ÜRO ülemaailmse tähtsusega objektide kataloogi.

Mõnede vaatlejate arvates kasvas oht loodusele praeguse valitsuse ajal. Polkovnik Gutjerres tuli võimule kaks aastat tagasi, sealjuures kalurite ametiühingute toel.

Mullune katse piirata merikurkide korjamist, mis toob aastas sisse kolm miljonit dollarit, ärritas kalureid niivõrd, et nad ähvardasid vaatlejaid vägivallaga. On teada juhus, kui nad võtsid pantvangi 30 teadlast koos paljude hiidkilpkonnadega.

Kogu maailma ökolooge teeb ärevaks ja paneb nördima, et kalurid tahavad kasutada seda meetodit Galapagose merekaitsealal. Üks Greenpeace´i loojatest, P. Watson teatas, et kui kalurid saavad oma tahtmise, on see Galapagose hukk. Seda arvamust kinnitab mullune proovipüük, kus kalapüügi osa oli mõnel juhul kuni 80%. Konksu otsa sattusid praktiliselt kõik liigid, kes elavad meres või toituvad kaladest. Näiteks haid, albatrossid, kilpkonnad, merelõvid jt.

Galapagose vetes elab 29 hailiiki, neist 14 on väljasuremisohus.

Allikas: Newsru.com


Vahendanud Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.