Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Väike-laukhani sai kaitseks tegevuskava (2009-06-26 15:30:37)


Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas tegevuskava väike-laukhane (Anser erythropus) kaitse korraldamiseks Eestis eesmärgiga tagada rannaniitude säilimine, kus hanedel on võimalik rändeteel puhata, süüa ja ööbida.

Eestis väike-laukhaned ei pesitse, aga tähelepanuväärne osa Euroopa asurkonnast rändab siit kevaditi läbi ja peatub eeskätt Lääne-Eesti rannaniitudel ja põldudel (Matsalu rahvuspark, Silma looduskaitseala). Eestis kuuluvad väike-laukhaned kõige rangemalt kaitstud liikide hulka. Nende kaitse tagamisel on esmajärjekorras vajalik suurte rannaniitude säilitamine, taastamine ning järjepidev hooldamine, et haned saaksid seal puhata, süüa ja ööbida. Rändepeatuskohtade kvaliteet mõjutab oluliselt lindude pesitsusedukust ja asurkonna säilimist.

Ülemaailmselt on väike-laukhani samuti ohustatud ning kaitstud haneliik, kelle levikuala ja arvukus on alates 20. sajandi algusest suuresti kahanenud. Kui 1960. aastatel hinnati koguarvuks ligi 100 000 isendit, siis praegu elab maailmas veidi üle 25 000 väike-laukhane. Euroopas on väike-laukhani eriti ohustatud liik, kelle arvukus on alla 100 paari ning pesitsusalad on kahanenud vaid väikesteks laikudeks. Nad pesitsevad arktilises tundras Põhja-Norras, Koola poolsaarel ja Rootsis.

Väike-laukhanede seire ja kaitsega on Eestis tegeldud viimased kümmekond aastat koos Soome Looduse Fondiga. Aastatel 2005-2008 osales Eesti Euroopa Liidu rahastatud Life-Natura projektis ”Väike laukhanede kaitse Euroopa rändeteel”, mille eesmärk oli leida ja rakendada võimalikult tõhusaid kaitseabinõusid kogu teadaoleva rändetee ulatuses ning selgitada välja uued võimalikud peatus-, pesitsus- ja talvitusalad. Life-projekti käigus taastati ja hooldati niidualad Matsalu lahe kahel saarel väike-laukhanede peatuskoha vahetus läheduses, et laiendada lindudele sobivat toitumis- ja ööbimisala. Life-projekti ühe osana valmis ka käesolev tegevuskava väike-laukhane kaitse korraldamiseks.

Tegevuskava on koostatud aastateks 2009-2013 ja peamise eesmärgina näeb see jätkuvalt ette rändepeatuspaikadeks olevate rannaniitude hooldust ja taastamist. Lisaks jätkub seire Eestis peatuvate lindude arvukuse hindamiseks; ka korraldatakse jahimeestele koolitusi, et tutvustada väike-laukhanesid ja nende kaitsega seotud küsimusi.

Kuna enamus rändeaegsetest ohtudest varitseb väike-laukhanesid väljaspool Eestit, siis on liigi säilimiseks väga oluline jätkuv rahvusvaheline koostöö, milles Eesti osaleb.

Väike-laukhane kaitsekorralduskava on Keskkonnaministeeriumi koduleheküljel http://www.envir.ee/1688. Vaata ka Life-projekti kodulehekülge (www.wwf.fi/lwfg) ja väike-laukhane lehekülge (www.piskulka.net).

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 26.06.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.