Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Natura laiendas kaitsealasid (2005-04-08 15:51:36)

Vabariigi Valitsus kiitis oma viimasel istungil heaks nelja looduskaitseala uuendatud kaitse-eeskirjad. Kaitse alla võeti Valga- ja Viljandimaa piiresse jääva Rubina looduskaitseala.

Uuendatud kaitse-eeskirjaga aladest asub Varangu looduskaitseala Lääne-Virumaal, Mustallika looduskaitsela Jõgevamaal ning Nõva maastikukaitseala ja Lihula maastikukaitseala jäävad Läänemaa ja Pärnumaa piiresse. Kaitse-eeskirjad vajasid uuendamist seoses Natura alade kaitse alla võtmisega, mille tõttu senised piirid teataval määral laienesid. Seal olevate liikide, koosluste ning elukohtade nimestik täpsustus.

Päris uus, 1923 ha Rubina looduskaitsela loodi Valgamaa Põdrala ja Helme valla ning Viljandimaa Karksi ja Tarvastu valla piiresse eesmärgiga kaitsta Natura 2000 mõistes olulisi taime- ja loomaliike, Rubina sood ja Veisjärve. Rubina kaitsealal on kolme I kategooria liigi ja kahe II kategooria liigi elupaigad ja rändlindude peatuspaigad. Lisaks leidub omapäraseid raba- ja metsamaastikke. Rubina looduskaitseala maa- ja veeala jaguneb kaheks sihtkaitsevööndiks ja kaheks piiranguvööndiks. 

105 ha Varangu looduskaitsealal asuvad haruldased elupaigad: allikad ja allikasood, nõrglubjaallikad jm. Lisaks on Varangul II kategooria kaitsealuste taimeliikide ja kümne III kategooria taimeliigi nagu vööthuul-käpa, kahkjaspunase sõrmkäpa jt kasvukohad. Varangu on tsoneeritud sihtkaitsevööndiks ja piiranguvööndiks.

Nõva 1865 ha maastikukaitseala eesmärk on Loode-Eesti omapäraste rannamaastike ja sealsete haruldaste looma- ning taimeliikide ja looduslike metsakoosluste kaitse. Nõval elab haruldasi I ja II kategooria kaitsealuseid linnuliike ning esineb erinevaid kaitsealuseid elupaigatüüpe - luiteid, soid, rabasid ja loodusmetsi. Nõva maastikukaitseala asub Nõva ja Noarootsi vallas.

Mustallika 49 ha looduskaitsela on võetud kaitse alla Jõgeva vallas liigirikka allikalise madalsoo, seda ümbritsevate metsakoosluste ning väärtuslike poollooduslike koosluste ja kaitsealuste liikide kaitseks. Seal leidub haruldasi elupaigatüüpe nagu lubjavaestel muldadel asuvad liigirikkad niidud, allikad ja allikasood jt. Mustallika kaitseala kuulub tervikuna sihtkaitsevööndisse.

Lihula 6620 ha maastikukaitsealal, mis asub Läänemaal Lihula vallas ning Pärnumaal Koonga vallas kaitstakse ohustatud ja haruldasi taime- ja loomaliike ning elupaigatüüpe. Siin on rabasid, siirdesoid ja õõtsikuid, madalsoid, läänetaigat ja laialehelisi metsi. Lihulast leiab hallõgijaid, välja-loorkulle, öösorre jt. Maastikukaitseala jaguneb piiranguvööndiks ja sihtkaitsevööndiks.

Piiranguvöönd on kaitseala maa- või veeala, kus majandustegevus on lubatud, arvestades Looduskaitseseadusega sätestatud kitsendusi. Sihtkaitsevöönd on kaitseala maa- või veeala seal väljakujunenud või kujundatavate looduslike ja poollooduslike koosluste säilitamiseks.

Allikas: Keskkonnaministeeriumpressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.