Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Evitatakse uus mahepõllumajandusmärk (2005-04-07 20:41:23)

 

7. aprillil Riigi Teatajas avaldatud põllumajandusministri määruse nr 32 alusel jõustub 9. aprillist uus mahepõllumajandusele viitav märk ning mahetoodete märgistamise ja märgi kasutamise kord.

 

Uue ökomärgiga hakatakse märgistama puhast ökoloogiliselt toodetud toitu. Märgi kasutamine annab tarbijale suurema kindluse ja tagatise selle kohta, et riik hoiab seaduse ning kontrollinstitutsioonide abil toidukaupade kvaliteedil silma peal.

Märk annab tarbijale teada, et tegemist on põllumajandusest pärit tootega, mille kasvatamisel ei ole kasutatud mineraalväetisi, mürkkemikaale, kasvuerguteid, geneetiliselt muundatud organisme ega muid sarnaseid terviseprobleeme esilekutsuvaid või põhjalikult uurimata komponente.

 

Mahepõllumajandusest ehk ökoloogilisest põllumajandusest pärit toodangut on üha enam saada, kuid ilma märgita ei ole need tooted nähtavad.

 

Ökomärk on rohelist värvi ja sellel on kujutatud võrsuvat taime, mis märgi autori Ain Saviaugu sõnul peaks sümboliseerima elujõudu ja –tahet.

Kasutusele tuleb kaks märgi versiooni: ühel on märgi keskel sõna “ÖKO”, teisel ringikujuliselt ümber märgi lisaks tekst “Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest”. Märki võib kasutada ka mustvalge versioonina.

 

Kõik tunnustatud mahetoodangu tootjad saavad ka ökomärgi kasutamisõiguse, samas on märgi kasutamine tootjatele vabatahtlik.

 

Lisaks ökomärgile võib tootel kasutada ka sõnu “kontrollitud mahepõllumajandusest”, lihtsalt sõna “mahe” või liitsõnana “kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest”, “ökoloogiline” või “öko”.

 

Senini kehtinud mahemärki võib kasutada 2005. aasta lõpuni. 


Need tootjad, kes alles nüüd tahavad hakata ökomärki kasutama, peavad saama oma ettevõttele tunnustuse. Taimekasvatuse valdkonnas saab ettevõtet tunnustada sel aastal veel vaid kuni 10. aprillini.

Mahetootmise toetustaotlusi saab esitada PRIA-le 2.–27. maini.


Allikas
: Põllumajandusministeeriumi 07.04.2005 pressiteade

Logo

Logo 2


Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.