Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hobukastan pole kastan! (2009-06-17 10:58:49)

 

FOTO: Arno Mikkor

Punane hobukastan „Brio-tii”

 

Hobukastan (Aesculus) ja kastan (Castanea) pole üldse sarnased ega omavahel lähisuguluses olevad taimed. Hobukastan on seebipuuliste (Sapindaceae) sugukonnast, harilik kastan (C. sativa) aga pöögiliste sugukonnast.

 

Hobukastaneid on 13 liiki. Kõige levinum neist on harilik hobukastan (Aesculus hippocastanum), mis hoolimata lõunapoolsest päritolust peab meie talvedele vastu. Looduslikult kasvab hobukastan Kreeka, Albaania  ja Bulgaaria mägedes. Üldjuhul kasvab ta suureks puuks, kuid on ka väiksema või kitsama võraga („Pyramidalis”) sorte.

 

Kevadest sügiseni torkab silma huvitav kahvaturohelise lehevärviga sort „Memmingeri”, mille üks suur puu kasvab Tallinna kesklinnas Tammsaare pargis Sony poe poolses osas, aga inimesed ei pane enamasti haruldasi puid tähele. Väga huvitav on ka hobukastani täidisõieline sort „Baumannii”, mis kasvab suureks puuks ja vajab palju ruumi. Väikeseks ja madalamaks jääb aeglasekasvuline sügavalt lõhestunud lehtedega „Digitata”. Eriline näeb välja kitsaste lõhestunud lehehõlmadega „Laciniata”. Olen aiaomanikele soovitanud lapse sünni või pereliikme sünnipäeva puhul istutada tähtsa päeva jäädvustamiseks mingi südamelähedane puu. Sageli tehakse seda pulmapäeval.

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Urmas Laansoo 17.06.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.