Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pisike külmunud bakter aitab tundma õppida maavälist elu (2009-06-15 13:33:29)

 

Leiti uus bakteriliik, kes jäi ellu üle 120 000 aasta pikkuse perioodi jooksul kolme kilomeetri sügavusel Gröönimaa liustikujää all. Teadlased usuvad, et leitud bakteri sarnased eluvormid võiksid esineda ka teistel planeetidel.

 

Pennsylvania ülikooli teadlased eesotsas Jennifer Loveland-Curtzega kirjutasid uuest bakterist nimega Herminiimonas glaciei ajakirjas International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. Töörühm näitas uinunud bakteri ellu tagasi toomisel üles suurt kannatust – kõigepealt hoiti proove seitse kuud kahe kraadi juures, seejärel veel neli ja pool kuud viie kraadi juures. Alles siis võisid teadlased vaadelda imepisikeste lillakaspruunide bakterite kolooniaid, kirjutas Physorg.

 

H. glaciei on väike isegi bakteri kohta – ta on 10 kuni 50 korda väiksem kui soolekepike E. Coli. Ilmselt aitas just bakteri väiksus tal jääkristallide pinnal ellu jääda. Väike rakusuurus on kasulik tõhusamaks toitainete omastamiseks ja kaitseks kiskjate vastu, lisaks saavad pisikesed organismid hõivata mikroelupaiku ja ökoloogilisi nišše, mis suurematele organismidele lihtsalt väikseks jäävad. On näidatud, et kõige pisemad bakterid domineerivad just paljudes raskemate elutingimustega mulla- ja merekeskkondades.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Novaator Siim Sepp 15.06.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.