Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Juuni teine nädal: Öölaulikute aeg (2009-06-15 08:48:53)

 

Tasapisi läbi vihmasadude hiilivad ööd soojemaks ja mahedamaks, on armunud jalutajate kondamise aeg... Põhjala valges öös laksuvad ööbikud ja rõkkavad roolindude laulukeerud.

 Kui kondamistega ehavalgel rabarinnale jõuda, siis soriseb veel öösorr, hommikuvalgel lükkab viimased kukkumised käima kägu. Rabal endal on sookailuõite imal lõhn, mis paneb pea pööritama. Ja kui päris valgeks läheb, siis selgub, et raba, mis veel mõni nädal tagasi oli luitunud ja pruuni värvi, on nüüd värvidevikerkaares ja kõige tipuks õitsevad roosaõielised jõhvikad ja põhjamaised kallad – soovõhad. Laugaste vahelt pistab aga vudinal jooksu pisike veel kollakas sookuretibu – igale poole ei maksagi praegu trügida. Enne suve mitte... aga suvi algab pühapäeval kell 8.45. Mikk Sarv ütleb, rahvaliku arusaamise järgi on suvekuudeks siiski juuni-juuli-august ja suvi on käes juuni algusest peale, öelgu astronoomid mida tahes. Küll teab vanarahvas, et kui suvisel pööripäeval on külm, tuleb terve suvi külm.

Pesassepiilumist

Vihmasagarate vahel ja õhtuse sääsepõrgu asemel on mõnikord isegi parem toas istuda ja looduskalendri veebikaameraid piiluda. Merikotkalapsed saavad teisipäeval juba kahekuuseks ja käivad algajate lennukoolis – vehivad muudkui tiibadega ja ronivad okstele. Konnakotkaperes on segane aeg – üks udukera läks toonelasse, õigemini esmalt küll perekonna toiduahelasse. Ka hülgekaamera pildiülekanne on sisukas – hiljuti koorusid kalakajakapojad, kes nüüd koos mammaga ringi patseerivad, ööseks tuleb kaamera lähistele hallhanerahvas. Looduskaamerate ilmale tooja Gennadi Skromnov lisab oma uuest kajakist telefoni teel veel veebipildile lisaks: „Mere ääres õitsevad nii kurdlehine roos kui ka koerkibuvits. Merevesi on küll külm, aga suvi on käes.”

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Kristel Vilbaste 15.06.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.