Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veerand elanikkonnast degradeeruva maa tõttu ohus (2009-06-15 00:01:00)

 

Märtsis ajakirjas Soil Use and Management ilmunud artiklist selgub, et 24% maailma muldadest degradeerub. Paljudes riskipiirkondades on tegemist väga produktiivse maaga.

 

Degradeerumine – mulla-, vee- ja taimestiku kvaliteedi märkimisväärne vähenemine on põletav probleem, ent siiani puudus adekvaatne kõikehõlmav uuring, mis näitaks selgelt selle tegelikku globaalset ulatust.

 

Degradeerumise peamiseks põhjuseks on valed maakasutusvõtted. Umbes veerandi maailma inimeste elujärg sõltub nendest maadest, mille väärtus on tugevasti vähenenud.

 

Kõige suurema löögi all on ekvaatoripiirkonnas paiknevad Aafrika ja Kagu-Aasia riigid ning Hiina. Väga  keerulises seisus on 19% põllumaadest ning 43% metsamuldadest.

 

Üllatuslikult selgus, et maakvaliteedi vähenemisel on suhteliselt vähe seoseid maapiirkonna rahvastiku tihedusega või sademete vähesusest tingitud loodusliku kõrbestumisega. Keskkonna seisukohast on väga muret tekitav ka muldade degradeerumisega kaasnev nähtus – muldade süsiniku sidumisvõime vähenemine, mis suurendab kasvuhoonegaaside emissioone.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/ www.eurekalert.org


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.