Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet uuendas Räpina paberivabriku jäätmeloa (2009-06-12 16:02:21)


Keskkonnaamet rahuldas Räpina Paberivabrik ASi taotluse ja uuendas vabriku jäätmeluba, kuna ameti poolt nõutud heitvee ringlussüsteem on paigaldatud ja reostunud vett Võhandu jõkke enam ei lasta.

Uue jäätmeloa kohaselt võib vabrik lisaks paberile ja papile kasutada vanapaberi tootmiseks ka pakendijäätmeid, samuti võimaldab uus luba toota keskkonnasõbralikku vanapaberit rohkem kui seni. Senise 2000 tonni paberi- ja papijäätmete taaskasutust saab suurendada 3000 tonnini, lisaks võimaldab luba uue jäätmeliigina taaskasutada 300 tonni komposiitpakendit.
Kuna paberivabrikul puhastusseadmed seni puudusid, ei suudetud kinni pidada vee erikasutusloaga määratud nõuetest. Nii tasus paberivabrik kõrgendatud saastetasu, kuna ka Räpina linna puhastusseadmed polnud võimelised vabriku heitvett vastu võtma. Keskkonnaameti keskkonnakasutuse juhtivspetsialist Rein Kalle ütles, et ettevõtte ja keskkonnaametnike läbirääkimistel leitud lahenduse kohaselt otsustati puhastada heitvesi kohapeal.
„Kõigepealt paigaldati uus paberimassi ettevalmistusliin, peale seda mikrofilter, mis püüdis osa hõljuvainetest kinni. Tänaseks on valminud terviklik heitvee ringlussüsteem ja enam heitvesi Võhandusse ei voola,“ ütles Kalle.
Paberi lahustamiseks kasutatav vesi suunatakse läbi tsüklonpuhastite, filtrite ja ringveebasseini tagasi tootmisse. Kuna heitvett enam ei teki, kahanes vajadus puhta vee järele. Nii võetakse jõevett vaid paberi kuivatamisel aurustunud vee asemele kogustes, mis ei nõua isegi enam vee erikasutusluba. Taotlus loa muutmiseks esitati juba aasta tagasi, kuid keskkonnaamet ei nõustunud selle muutmisega enne, kui vabrik lahendab oma heitveeprobleemid. Lisaks jäätmeloa muutmisele uuendati eelmisel aastal ka paberivabriku välisõhu saasteluba, kuna kasutusele võeti moodne ja keskkonnasäästlik katlamaja, mis võimaldab vähendada nii heitmeid välisõhku kui säästa energiat.

Aastast 1734 töötav Eesti vanim tööstusettevõte on olnud huviobjektiks nii ajaloo- kui keskkonnahuvilistele, nüüdseks on vanad tootmisseadmed kombineeritud kaasaegse keskkonnatehnoloogiaga.

 

Allikas: Keskkonnaameti 12.06.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.