Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kollane karusmarja-lehevaablane rüüstab põõsaid (2009-06-08 01:33:17)

 

Punase sõstra ja karusmarja õitsemise ning viljade valmimise ajal söövad kahjurid paljudes aedades osal põõsastest lehed roodudeni paljaks. Tegemist on kollase karusmarja-lehevaablasega (Nematus ribesii).

 

Kahjustuspilt

Selle kahjuri ebaröövikud toituvad lehtedest, jättes järele ainult rood. Vanemate kasvujärkude kahjustus on väga intensiivne, nad võivad süüa põõsa lehtedest paljaks mõne päevaga. Kahjustus algab põõsa keskmest, mistõttu see võib jääda esialgu märkamatuks, kuni ebaröövikud hävitavad juba põõsa välimiste okste lehti. Suure istandiku piires kollase karusmarja-lehevaablase kahjustusel enamasti koldeline iseloom.

Kui varasemal ajal kahjustasid ebaröövikud punast sõstart ja karusmarja, siis viimastel aastatel võivad nad kahjustada üsna tugevasti ka musta sõstart.

 

Valmik on 7–8 mm pikkune, kahe paari kilejate tiibadega, pea ja rindmik mustad, tagakeha punakaskollane, jalad kollased. Vastsed on 18 mm pikkused, sinakasrohelised, mustade käsnadega.

Talvitub ebaröövikuna tihedas kookonis mullas või ka põõsaste all maapinnal, nukkub kevadel. Valmikud ilmuvad mai esimesel poolel, sõstra õitsemise ajal, ja alustavad munemist põõsa keskme alumiste lehtede alumise küljele piki roodusid. Emane muneb kokku kuni 110 muna. Munajärk kestab 5–7 päeva, seejärel kooruvad vastsed. Vastsejärk kestab 16–28 päeva. Suve jooksul võib esineda kolm põlvkonda, millest kõige ohtlikum on teine põlvkond. Teise põlvkonna kahjustusperiood kestab saagiajani, mil keemiline tõrje saaki kandvas istandikus on keelatud.

 

Tõrje

Agrotehnilised võtted.
* Harida sügisel istandikus korralikult mulda, sellega hävitatakse talvituma läinud ebaröövikud.

* Väikeaedades korjata ebaröövikud ära või raputada põõsa alla laotatud linale ja hävitada.

* Mai lõpul, juuni algul tolmutada põõsaid puutuhaga.

Kemotõrje. Kui kahjurid ilmuvad enne õitsemist, pritsida koduaedades Mavrik 2F-iga (3-4 ml/10 l; 0,3–0,4 l/ha), tootmisistandikes Decis Mega 50 EW-ga (0,15 l/ha). Hiljem tohib pritsida vaid mittekandvas istandikus või puukoolis. Keemilisi vahendeid pärast õitsemist ei soovita, sest nende puhul ooteaeg 3-4 nädalat ning mürgijäägid jäävad viljadesse. Katsetatud on maheda tõrjevahendiga NeemAzal T/S, mis on häid tulemusi andnud. Selle vahendi puhul ooteaega ei nõuta.

 

Vaata pilte...

 

08.06.09 Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.