Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põlevkivi riiklik arengukava sai rakendusplaani (2009-05-28 11:00:08)


Täna, 28. mail kinnitas Vabariigi Valitsus põlevkivi kasutamise riikliku arengukava rakendusplaani aastateks 2009–2012, kus on välja toodud arengukava eesmärkide saavutamiseks vajalikud tegevused ja neile kuluvad summad.

Rakendusplaan keskendub eeskätt esimesel neljal aastal (2009–2012) vajalikele tegevustele ja rahalistele vahenditele, kuid prognoosib ka arengukava maksumuse kuni aastani 2015. Tähtsaimad strateegilised eesmärgid, millele rakendusplaan peab kaasa aitama, on tagada Eesti varustatus põlevkivienergiaga ja kindlustada Eesti energeetiline sõltumatus, tõsta põlevkivi kaevandamise ja kasutamise efektiivsust ning vähendada selle mõju keskkonnale. Sealjuures ei tohi põlevkivi maksimaalne aastane kaevandamismaht ületada 20 miljonit tonni.

Rakendusplaanis toodud tegevuste eest vastutab Keskkonnaministeerium koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Rahandusministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi ning Haridus- ja Teadusministeeriumiga. Näiteks tuleb muuta kaevandamislubade andmise tingimusi ja mitmeid muid õiguslikke regulatsioone, korraldada rakendusuuringuid ja edendada tootearendust, vaadata üle keskkonnatasude põhimõtted, rakendada keskkonnakaitse erimeetmeid, optimeerida kaevandatud alade taaskasutuselevõttu, vähendada negatiivset sotsiaal-demograafilist mõju põlevkivibasseinis ja selle mõjualal jne.

Põlevkivi riikliku arengukava rakendamiseks kulub prognooside kohaselt ajavahemikus 2009–2015 33,1 miljonit krooni. Strateegia elluviimiseks vajalike tegevuste prognoositav kulu aastatel 2009–2012 on 25,9 miljonit ja aastatel 2013–2015 on 7,2 miljonit krooni. Rahastamine toimub põhiliselt riigieelarvest. Põlevkivialaste rakendusuuringute intensiivistamist ja toetamist rahastavad plaani kohaselt ka sellest huvitatud ettevõtted.

Põlevkivi arengukava rakendusplaan aitab kaasa põlevkivi säästlikule kasutamisele, keskkonnaseisundi ning seega ka inimeste tervise parandamisele. Rahalist tulu laekub sellest riigieelarvesse ökoloogilise maksureformi elluviimise ja keskkonnamaksude kaudu.

“Põlevkivi kasutamise riiklik arengukava 2008–2015” kinnitati Riigikogus 21. oktoobril 2008. Arengukavas seatud eesmärgid on kooskõlas Eesti energiamajanduse riikliku arengukavaga 2020 ja Eesti elektrimajanduse arengukavaga 2008–2018 ning rakendusplaani eelnõus esitatud meetmed aitavad kaasa nende arengukavade rakendamisele.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 28.05.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.