Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaitsealuse loodusobjekti kahjustamine tuleb hüvitada (2005-03-31 18:47:20)


31. märtsil kiitis Vabariigi Valitsus heaks määruse “Loodusobjekti või muu linnu- ja imetajaliigi isendi hävitamise või kahjustamisega tekitatud keskkonnakahju hüvitamise kord ja hüvitise määrad” eelnõu.

Kõikide kaitse alla võetud alade, elupaikade ja liikide isendite või looduse üksikobjektide kahjustamise ja hävitamisega kaasneb oluline keskkonnakahju. Seetõttu on vajalik kehtestada kaitstava loodusobjekti ja kaitsealuse liigi isendi kahjustamisega või hävitamisega keskkonnale tekitatud kahju määrad.

Kahjutasu määrad (I, II ja III kategooria) tulenevad liigi ohustatuse astmest ja on kehtestatud looma-, taime-, sambliku- ning seeneliikide isendite ning nende elupaikade kahjustamise ja hävitamise korvamiseks. Määruses on sätestatud hüvitiste määrad erinevate kategooriate liikide kahjustamise või hävitamise eest.

I kategooria kaitsealuste liikide kahjutasumäärad on kõrgeimad. Sinna hulka kuuluvad liigid, mis on Eestis haruldased ja esinevad väga piiratud alal või on väljasuremisohus.
II kategooriasse arvatakse väikese või väheneva arvukuse tõttu ohustatud liigid.
III kaitsekategooriasse kuuluvad liigid, mille arvukust ohustab elupaikade ja kasvukohtade hävimine või rikkumine ja mille arvukus on vähenenud sedavõrd, et ohutegurite toime jätkamisel võivad nad sattuda ohustatud liikide hulka.

Kahjutasu on määratud ka kaitsealuste kivististe leiukohtade, püsielupaikade, kaitsealade ja hoiualade kahjustamise ja hävitamisega tekitatud keskkonnakahju osaliseks korvamiseks.

Kahju hüvitised laekuvad riigieelarvesse ning neid kasutatakse loodusvarade taastootmiseks, keskkonnaseisundi hoidmiseks ja keskkonnakahjustuste heastamiseks.

Varem reguleeris seda valdkonda Vabariigi Valitsuse 2003. aasta määrus *Kaitstava loodusobjekti kahjustamisega tekitatud keskkonnakahju arvestamise kord ja määrad", mis kehtestati Kaitstavate loodusobjektide seaduse alusel ning mis muutus pärast Looduskaitseseaduse jõustumist kehtetuks.

Määrus jõustub kolm päeva pärast Riigi Teatajas ilmumist.

Lisateave: Riinu Rannap, Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna spetsialist, tel 626 2889, e-post riinu.rannap@envir.ee

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 31.03.2004 pressiteade

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.